51. Dan Lipe ove nedjelje

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.6.2018. 10:08:25
Početak: 17.06.2018. 11:00
51. Dan Lipe ove nedjelje

Foto: Arhivska slika, Sesvete danas

HPD Lipa Sesvete organizira 51. Dan Lipe. Ove godine bi rado da im se pridruže i građani koji nisu planinari na veseloj obljetnici u prekrasnoj prirodi, te stoga i pozivaju svoje sugrađane željne hodanja na organizirani odlazak do planinarskog doma na Lipi, piše vodić HPD-a Lipa Vlado Beštak.


Već 51 godinu planinari HPD „Lipa“ obilježavaju svoj dan društva na 709 m visokom području Lipe, sesvetskom dijelu Medvednice. Ovo područje nalazi se iznad sela Planina Donja, unutar Parka prirode Medvednica gdje je predio Lipa – Rog zaštićen kao značajni krajobraz zbog upečatljivih krajobraznih vrijednosti koji karakteriziraju izmjena travnjačkih i šumskih zajednica oblikovanih tradicionalnom upotrebom zemljišta. Na Lipi je izgrađen planinarski dom koji je 18. lipnja 1967. svečano otvoren za posjetitelje.

Kao spomen na taj dan društvo godinama održava tradicionalnu veselicu pod nazivom DAN LIPE. Ovogodišnja proslava održat će se u nedjelju, 17. lipnja. Želja organizatora je da izlet na najviši vrh Sesveta uz planinare omogući većem broju izletnika, našim sugrađanima koji još nisu bili na Lipi. Prigoda je to da se druženjem u prirodi opustite, oslobodite od stresa, da svaki od vas ojača svoju samopouzdanost. Zbog toga je osigurano stručno vođenje od Planine Donje do doma na Lipi. Iz Sesveta možete doći  autobusom ZET-a linije 262 koji iz Dupca polazi u 9.00 sati ili automobilom koji ostavljate na parkiralištu kod kapele sv. Jurja. U 9.30 sati vodiči planinarskog društva povest će vas markiranom stazom br. 31 do planinarskog doma za što će trebati jedan sat. Od opreme morate imati planinarske cipele ili udobne visoke tenisice, trenirku ili planinarske hlače, slojevitu odjeću, štapove za hodanje, zaštitu od kiše i sunca, te naprtnjaču (ruksak). U naprtnjači nositi 1,5 litara vode, sendvič (ima hrane u domu), energetske pločice, glukozne bombone, voće, sredstvo protiv ugriza insekata, rezervne majice, bateriju.

 Nemojte zaboraviti ni nekoliko rezervnih vrećica u kojima ćete svoje otpatke ponijeti kući ili do najbližeg odlagališta

Dolaskom do doma možete uživati na klupama u hladu okružja doma i nahraniti se planinarskim obrocima i ugodno rashlađenim pićima. Uz dom se možete popeti na razglednu piramidu s koje je vidik na Zagreb, Prigorje, a osobito na Hrvatsko Zagorje ili se opustiti na velikoj livadi na kojoj je izgrađena kapela Hrvatskih mučenika i gdje su nedavno vrijedni članovi planinarskog društva dovršili dječje igralište. Zato ponesite i dekicu.

Za 11 sati planinari pripremaju malu svečanost uručenja diploma polaznicima Opće planinarske škole HPD „Lipa“ koji su u protekla dva i pol mjeseca vrijedno slušali predavanja i sudjelovali na tematskim izletima.

Oni koji će još imati adrenalina u sebi mogu se priključiti u 12 sati organiziranom vođenju do Velike peči, najatraktivnije lokacije na Lipi Rogu, spuštanjem i ulaskom u 17 m dugačku  i 4 m široku dvoranu.

Svi ostali mogu ostati na druženju uz ples i prigodnu glazbu grupe „TRI U JEDAN“.

Kako se fizički pripremiti za planinarenje?

Preporučuje se da u tjednu prije odlaska na planinu krenete s laganim šetnjama. Počnite s kraćim rutama, od 30 minuta po ravnome, pa vrijeme podižite do 45 minuta (5 minuta više svaki dan) te pritom podižite i nagib. Ove kratke pripreme mogu se odraditi i na traci za trčanje gdje je moguće regulirati i nagib, pa se može simulirati penjanje na visinu.

Osim vježbi i dolaska u formu na traci, preporučuje se u tjednu prije odlaska u planinu dvaput odraditi po 3 serije čučnjeva i iskoraka, s malim opterećenjem (ili bez njega) po 12 do 15 ponavljanja. Na taj način će se aktivirati kvadricepse i mišiće stražnje lože i stražnjice koji su u pogonu tijekom planinarenja. 

Na dan kad idete u planinu, prije samog polaska, napravite statičko istezanje nogu, ruku i ramena. Osim toga, odradite vježbe otvaranja zdjelice poput dubokog čučnja, širokog čučnja i istezanja bočnih strana trupa. Također, zagrijte nožni zglob, koljena i kukove.


Fotografije u galeriji: 

1. Gradnja doma na Lipi

2. Proslava Dana Lipe nekad 

3. Dom na Lipi snimljen iz nesvakidašnjeg kuta

4. Velika peč

5. Na povrtaku s LipeProjekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account