Akt(ov)i Hrvoja Marka Peruzovića u Muzeju Prigorja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 19.10.2019. 21:43:58
Početak: 22.10.2019. 19:00
Akt(ov)i Hrvoja Marka Peruzovića u Muzeju Prigorja

Foto: Slika iz pozivnice

Izložba slika akademskog slikara i grafičara Hrvoja Marka Peruzovića bit će otvorena u utorak, 22. listopada u Muzeju Prigorja u 19 sati.




Hrvoje Marko Peruzović novom izložbom u Muzeju Prigorja predstavlja dio svoje bogate slikarske produkcije posvećene ženskom tijelu. Predstavlja vlastiti slikarski akt posvećen aktu. Povezivanjem temeljnih oblikovnih formi i umijećem vlastite kreativnosti, stvara sadržajno i oblikovno originalna djela (akte), konfrontirajući likovne tehnike sučeljavanjem „racionalne“ linije i „emocionalne“ boje. 


Zadržan na reprezentacijskom prikazu, u mediju nošenom tradicionalnom estetikom prikazivačkog, hrani svoju stvaralačku strast na plodnoj europskoj slikarskoj tradiciji. Izrastajući na njoj, pronalazi osobni izraz kojim, pomičući granice tradicionalnog i „klasičnog“, postajući prepoznatljiv dio suvremenog hrvatskog likovnog identiteta. I kad je eklektično, u znaku postmodernizma ili neosecesionizma, oslonjeno na univerzalno i opće, il' kad u njemu iščitavamo lokalno, mediteransko, ono očituje snagu izvornog crtača i rasnog slikara koji glad za vizualizacijom emocije i umjetničke imaginacije, razumijevajući i usvajajući i umjetničke i prirodne forme, zadovoljava upravo u prikazu  ženskog akta.


/iz predgovora Sande Stanaćev Bajzek/




Vezane vijesti
Ažurirano: 8.4.2024. 13:14:59

Create Account