Bitka za Vukovar, glazbeno scenska predstava u soblinečkoj crkvi

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 15.11.2017. 22:24:43
Početak: 19.11.2017. 19:00
Bitka za Vukovar, glazbeno scenska predstava u soblinečkoj crkvi

Foto: Plakat

Damir Plavšić: Danas, 26 godina nakon početka Domovinskog rata naša djeca ne znaju gotovo ništa o Domovinskom ratu, a Domovinski rat stvorio je našu prelijepu domovinu nakon 800 godina!


Župa Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Soblincu pripremila je svečani program u znak sjećanja na žrtve Domovinskoga rata. Euharistijsko slavlje i svečana akademija održat će se 19. studenoga u 19 sati u župnoj crkvi u Soblincu. Posebni gosti ovog događaja su grupa RiM koja je svoju pjesmu darovala ovogodišnjem Susretu hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru, kao i gospodin Damir Plavšić, Vukovarac i branitelj Republike Hrvatske. 

Svojom glazbeno-scenskom predstavom Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i Hrvatsku, Plavšić će svjedočiti o strahotama rata koje su 1991. zahvatile Vukovar, kao i ponosu i zajedništvu koje su upravo te strahote i izgradile. Predstava je temeljena na njegovoj knjizi „Bitka za Vukovar (Ne plači, moj dobri anđele)“, kao i na knjizi vukovarskog HOS-ovca Damira Markuša - Kutine „58 – HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca“.

Damir Plavšić uništio je prvi tenk u Vukovaru, a drugi tenk u Hrvatskoj. Za Hrvatsku radioteleviziju, svojedobno je izjavio: „Borio sam se na Sajmištu, Sajmište je najkrvavija vukovarska bojišnica u kojoj je malo nas branitelja preživjelo, a mi koji smo preživjeli u prosjeku smo ranjeni jedan i pol puta. Uništili smo prvi tenk u gradu Vukovaru 25. kolovoza 1991., kada je još rat zapravo nije ni počeo. Branili smo naš grad i na kraju sam završio u zarobljeništvu, prošao sam tri srbijanska logora. Danas svjedočimo o tome kako smo branili grad i kako smo stvarali i stvorili ovu našu prelijepu domovinu Hrvatsku.”

Svojom glazbeno-scenskom predstavom Damir Plavšić putuje diljem svijeta. Nedavno se vratio iz Australije, a trenutno se priprema za odlazak u Kanadu. Motivaciju za održavanjem ovoga programa nalazi u hrvatskoj mladosti za koju tvrdi da premalo zna o Domovinskom ratu. „Danas, 26 godina nakon početka Domovinskog rata naša djeca ne znaju gotovo ništa o Domovinskom ratu, a Domovinski rat stvorio je našu prelijepu domovinu nakon 800 godina. Domovinski je rat temelj i moramo puno toga prenositi. Naša djeca danas ne znaju nabrojiti niti dva heroja Domovinskog rata. Naša djeca ne znaju ni što je to riječ domoljublje, u udžbenicima iz povijesti uče o Domovinskom ratu kroz svega tri nastavna sata. To je premalo kada uzmemo u obzir da je Domovinski rat stvorio slobodu i neovisnost.“

Ovim putem pozivamo sve Sesvećane, naročito mlađeg uzrasta, da se pridruže ovom događaju kako bi odali počast našim herojima! 

Antonela Zora Rezo, župna medijska suradnica Zagrebačke nadbiskupije


Vezane vijesti
Ažurirano: 17.11.2017. 21:22:27

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account