Izložba "Težnje i tvari"

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 25.4.2017. 8:35:15
Početak: 08.05.2017. 19:30
Izložba "Težnje i tvari"

Foto: ns-sesvete.hr

SMUK – Sesvetska mladež uzdiže kulturu

IZLOŽBA - JELENA PETRIC „TEŽNJE I TVARI“

Ponedjeljak | 08.05.2017.g.

Galerija OBLOK Knjižnice Sesvete u 19.30 sati


Niti jedna tvar koja potječe iz prirode nema formu jednostavnog geometrijskog lika. Tvari se razlažu, cjepkaju i rasipaju u različite forme, no uvijek se vraćaju zemlji. Zemlji, tektonskoj, tvrdoj i moćnoj, ženskom entitetu s kojim se nanovo povezujemo.

Jelena Petric kroz apstraktne forme nanovo istražuje organičnost koju pruža materija. Uranja u zemlju tražeći vlastiti odgovor na svoje egzistencijalno propitivanje slikarstva kako bi iz nje ponovno iznikla. Tako koristeći prirodne materijale organskog, nepravilnog,ona teži pravilnim, apstraktnim formama pokušavajući postići red i harmoniju, istodobno ponegdje ostvarujući dinamički pomak geometrijskih likova. Olakšava masu zemlje, raspršuje pijesak i mijenja pojavnost voska. Iz svoje okoline uzima i druge predmete, stvari iz njene svakodnevice, stvari koje su za nju odredile neko razdoblje, te ih rekonstruira kako bi one postale dijelom njenog stvaralačkog procesa. Ona se enformelističkim izrazom neslikarskih materijala kreće u slikarstvo polja iz kojeg nanovo izlazi intervencijama readymadeom, stvarajući novo vizualno iskustvo.


Jelena Petric rođena je 21. lipnja 1988. u Zenici.

Danas je studentica prve godine diplomskog studija slikarstva na nastavničkom odsjeku ALU pod mentorstvom prof. Ante Rašića. Kao vanjski suradnik vodi nastavu crtanja i slikanja u Centru za kulturu Narodnog sveučilištu 'Sesvete'.

Njene su slike poput cijelog jednog postojanja. Nastaju iz zemlje, kako bi se dodavanjem i oduzimanjem stvorilo nešto apstraktno, neobično i slojevito s konstantnom težnjom uspostavljanja reda. Začudnim postavljanjem pijeska na staklo afirmira prolaznost jedne tvari od njene originalne forme do prerađenog oblika prateći jednu putanju postojanja, a opet supostavljajući smjerove u kojima se oni kreću: Od kraja do početka, i od početka do kraja. S druge strane, vrećice čaja punjene prirodnim materijalom stvari su koje posuđuje iz svakodnevice, koje se nakon korištenja vrlo kratko zadržavaju u našem životu. Ostavlja njihov trag kao trag nečega svakodnevnog čiju prisutnost ne osjećamo zbog njene kratkoročnosti. Produljuje im vijek otiskujući ih i multiplicirajući ih do nestajanja kako bi naglasila tu prolaznost, odnosno njen izostanak.

Staloženost radova i balans koji postiže ostavljaju začudan dojam koji ne daje jednoznačne odgovore, već nam otvara niz novih pitanja. Kroz njeno stvaranje ona se kreće kroz prostor primordijalnih pitanja i težnji, stvarajući iz ničega nešto, a iz nečega ništa.

(Maja Flajsig)


NAGRADE, PRIZNANJA, AKTIVNOSTI

  • Posebna rektorova nagrada 2015
  • Pohvalnica ALU Zg za uspješan rad tijekom akademske godine 2014/2015 i 2015/2016
  • Sudjelovanje na ARS MEDICA, INTER-UNIVERSITY CENTRE DUBROVNIK
  • PASIONSKA BAŠTINA 2016, Studio MG Josip Račić
  • KAMEN PO KAMEN…Zagreb, 2016, Hrvatski prirodoslovni muzej 

Izložba će biti otvorena do 12. svibnja.


Vezane vijesti
Ažurirano: 12.6.2020. 11:34:55

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account