Lavice u akciji: Humanitarna akcija za pomoć Kikiju večeras u Kašini

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.11.2017. 13:43:23
Početak: 23.11.2017. 20:00
Lavice u akciji: Humanitarna akcija za pomoć Kikiju večeras u Kašini

Foto: Oboljeli Kiki i Sonyitta, slikarica peglom

Kristijan Horvat Kiki, mladić koji je obolio od ALS-a, treba našu pomoć. Uskaču bajkerice Lavice predvođene Sonyittom Perković – Crnom.Jesenas su bajkeri u Novom Zagrebu već jednom priredili humanitarnu akciju za Kikija, a ovo je nova akcija kojom se donedavno zdravom mladiću pokušava pomoći prije negoli bude prekasno.


Tko je Kiki i zašto se ovo sve oko njega događa? Odgovor na to pitanje najbolje daje on sam u svojoj knjizi Samo je nebo granica, prenosimo ulomak:


Bio sam zdrav dječak, uvijek spreman za šalu. Disao sam život "punim plućima" i s nestrpljenjem očekivao svoj 18. rodendan. Osamnaest....čovjece...konačno! Kao (ne sumnjam) svatko u tim godinama, u glavi sam vrtio tisuće scenarija o budućnosti. Za rođendan sam želio nezaboravan provod s ekipom, brdo poklona i da se tata javi...


Da...samo nisam vjerovao da život ima očajan smisao za humor.

Umjesto ludog provoda za ulazak u svijet odraslih, dobio sam bolnički krevet, bolne tretmane koji su bili nešto nezaboravno i "poklon" koji ne bi nikome pozelio - dijagnozu ALS-a! Kakav ALS? Nikad nisam čuo za tu boleštinu...Ne može biti ozbiljno...Ne smije!!! Ja sam jedini tinejđer u svijetu s ALS-om (bolest je uobičajena kod odraslih, zrelih). Zar je to "ulazak u svijet odraslih"?

Bolest je nemilosrdno napadala moje tijelo i za nevjerojatnih desetak dana, postao sam osoba s teškim invaliditetom: bila mi potrebna pomoć i za najbanalnije radnje...


Ovaj dijelic teksta je samo uvod u borbu, rat s kojom se Kiki i njegova majka već tri godine svakodnevno bore..Stoga će večeras od 19 sati biti održana humanitarna večer u restoranu Prigorska klet u Kašini, Ivana Mažuranića 152 gdje će oni koji to žele, moći donirati onoliko koliko žele i mogu. Središnji dio humanitarne večer bit će prodajna izložba slika Lavice Sonytte čiji prihod od prodaje ide za Kikijevo liječenje. Ilo je predviđeno da i samog Kikija na kraće vrijeme organizatori dovezu na humanitarnu večer, međutim, stanje mu se pogoršalo i jutros je morao ponovo u bolnicu. 


O Sonyitti smo nedavno pisali, ona je jedna od vrlo rijetkih likovnih umjetnica koji slikaju peglom, vrlo rijetkom tehnikom likovnog stvaralaštva. 


Ovo je ujedno poziv svima da večeras dođu u Kašinu, u Prigorsku klet i pomognu koliko mogu.


Što je ALS?


Amiotrofična lateralna skleroza (ALS) je neurodegenerativni poremećaj u kojem dolazi do propadanja živčanih stanica mozga i kralješničke moždine, a često se naziva i Bolest motornog neurona. 


Ime je dobila iz grčkog jezika, a u prijevodu amiotrofična znači „bez prehrane mišića“, a kada se mišić ne prehranjuje, on atrofira ili se gubi.


„Lateralna“ se odnosi na dio kralješničke moždine koji je zahvaćen bolešću i zbog toga nastaje „skleroza“ ili otvrdnjavanje zahvaćenog dijela kralješničke moždine. Bolest je za sada nepoznatog uzroka, karakterizira ju polagana progresija koja najčešće počinje sa slabosti ili atrofijom mišića, a javljaju se i trzajevi u mišićima ili ukočenost. redovanje slabosti uzrokovano gubitkom mišićnog tkiva u konačnici dovodi do problema s govorom, gutanjem, pa i disanjem.Vezane vijesti
Ažurirano: 9.12.2018. 10:55:27

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account