Lipina zastava na Elbrusu

Autor: Vladimir Beštak
Objavljeno: 5.11.2018. 18:17:28
Početak: 06.11.2018. 18:30
Lipina zastava na Elbrusu

Foto: Mladen Fundelić

HPD Lipa poziva na predavanje o usponu na najviši vrh Europe - Elbrus.U sklopu PLANINARSKOG UTORKA, u čitaonici Knjižnice Sesvete, Trg Dragutina Domjanića 6 s početkom u 18.30 sati, iskusni visokogorski planinar HPD „Lipa“ Mladen Fundelić održat će u utorak, 6. studenoga predavanje s prezentacijom fotografija o velikom planinarskom uspjehu, usponu na najviši vrh Europe – Elbrus.


Elbrus je najviši europski i kavkaski vrh s 5642 metra visine, smješten na zapadnom Kavkazu, u Ruskoj autonomnoj Republici Kabardsko-Balkarska, nekoliko kilometara od granice s Gruzijom. Elbrus je neaktivni vulkan i ima dva vrha: istočni i zapadni. Područje Kavkaza, gdje je Elbrus smješten, planinski je masiv između Crnog mora i Kaspijskog jezera u Kavkavskoj regiji; uobičajilo se nazivati ga prirodnom jugoistočnom granicom Europe. Iako tehnički uspon na vrh nije prezahtjevan, Elbrus je jedna od najsmrtonosnijih svjetskih planina: godišnje pogine i do pedeset penjača!


Mladen je ovaj uspon izveo od 8. do 17. kolovoza 2018. u organizaciji Mountain-fita iz Zagreba, a u grupi od desetak planinara iz cijele Hrvatske kojoj se u campu „Gara-Bashi“ na Kavkazu pridružilo još troje stranaca. Na dan samog uspona na vrh vrijeme je bilo gotovo idealno - bez vjetra i padalina ali ipak dosta hladno (-20 C). Već negdje iza 9 sati ujutro, pod samim vrhom, sunce ih je dobro ugrijalo. Iako uspon tehnički nije zahtjevan trebalo je jako puno fizičke i psihičke spremnosti jer je hodanje dugotrajno, a vrijeme je nepredvidivo. U 30 minuta temperatura se može spustiti i do -25 C. Prije odlaska na Elbrus imali su četiri dana pripreme na Monte Rosi, na granici Italije i Švicarske. Na Kavkazu su bili 12 dana, od toga 7 dana imali su aklimatizacijske pripreme za završni uspon na vrh. I na sam dan uspona, iako su vremenski uvjeti bili dobri, ipak je planina odnijela jedan život i dvoje je planinara teško ozlijeđeno. Na sreću nitko iz Mladenove grupe nije stradao.


Kako ističe Mladen, u desetak godina planinarenja ispenjao je dosta lijepih i interesantnih vrhova uglavnom u Alpama. Na Monterosi je popeo 7 četiritisućnjaka, Grossglokner te dosta vrhova u Sloveniji uključujući i Triglav. Ipak, Elbrus mu je najviši vrh prema kojem ima najveći respekt.

Zato dođite na predavanje, podržite našeg sugrađana i aktivnosti sesvetskih planinara.Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account