"Nema poezije bez društva", večeras u dvorani NS Sesvete

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 18.11.2019. 9:59:04
Početak: 18.11.2019. 19:30
"Nema poezije bez društva", večeras u dvorani NS Sesvete

Foto: screenshot HTV

Glazbeno scensko uprizorenje slavnog predavanja Miroslava Krleže večeras u dvorani NS Sesvete u 19,30



Glazbeno - scensko uprizorenje  legendarnog predavanja Miroslava Krleže o hrvatskoj književnosti uprizorit će Ozren Grabarić, prvak suvremenog hrvatskog glumišta i Matej Meštrović virtuoz na klaviru. 

Tekst adaptirao: Vlaho Bogišić, režija: Aida Bukvić, kostimografija: Barbara Bourek, majstor svjetla: Marino Frankola. Ulaz je slobodan.


Jedno od najvažnijih predavanja Miroslava Krleže održano je upravo u Hrvatskom glazbenom zavodu 1930. pred više od 800 slušatelja, kako izvještava tadašnji Jutarnji list. Drugo predavanje, ono o hrvatskoj književnosti, trebalo je biti održano 1933., ali zabranila ga je tadašnja policija. 

Prvo je predavanje bilo osnovom za slavnu Krležinu knjigu Moj obračun s njima, a o drugome znamo samo s najavnih plakata da je trebalo biti o hrvatskoj književnosti. Polazeći od Krležinih tekstova, prije svega sinopsisa samoga predavanja i Krležine marginalije o novijoj hrvatskoj književnosti, u Hrvatskom glazbenom zavodu oživit ćemo Krležinu riječ s, koliko je to moguće, asocijacijskim poveznicama na suvremene prilike. Sam tekst priredio je krležolog Vlaho Bogišić, Miroslava Krležu interpretira jedan od prvaka suvremenoga hrvatskoga glumišta Ozren Grabarić, a režiju potpisuje Aida Bukvić.


Predstava je premijerno izvedena na Festivalu svjetske književnosti u rujnu ove godine.


Vezane vijesti
Ažurirano: 18.3.2024. 14:01:29

Create Account