Otvorenje izložbe Irene Gayatri Horvat u Muzeju Prigorja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.10.2018. 14:13:18
Početak: 25.10.2018. 19:00
Otvorenje izložbe Irene  Gayatri Horvat  u Muzeju Prigorja

Foto: Slika iz pozivnice

Svoj novi ciklus slika Irena Gayatri Horvat predstaviti će u Muzeju Prigorja u Sesvetama otvorenjem izložbe u četvrtak, 25. 10. u 19 sati.Nastao je kao produkt promišljanja o staroslavenskoj kulturi i njezinoj sveprisutnost u kulturnoj tradiciji i kršćanskoj nomenklaturi na našim područjima. Kao vodeći motiv Gayatri odabire stablo breze, pozivajući se na njegovu „svetost“, tj. atribucije mitskog i status koje je ovo drvo imalo u vjerskim obredima starih Slavena, predstavljajući ga kao sveto biće koje povezuje zemlju s nebom – materijalno s duhovnim.


Sama forma grafički je raščlanjena imputima linoreza koje autorica utiskuje u crvenu, odnosno plavu podlogu, gradeći kompoziciju jasnim ritmičkim  rezovima i crtačkim intervencijama trokutastih i kružnih oblika te znakom križa. Njima, upisujući ih u slike kao vječne, arhetipske božanske simbole  - boga Sunca, odnosno slavenskog Peruna ili Svetovida, ukazuje na njihovu istoznačnost i snažne utjecaje na kršćansku ikonografiju, napose u simbolima šesterokrakog križa (znak za Peruna i Isusa) ili  troglavog boga kao pandana sv. Trojstvu. Stoga Triglav iako aludira na najviši slovenski vrh ili naš dinarski Troglav, nije samo planina, već se u njemu s(ot)kriva Božje trojedinstvo, ali i čovjekovo - njegova Java, Nava i Prava.


 Na samome otvorenju biti će izvedena skladba „Triglav“ za koju je riječi napisala Irena Gayatri Horvat, a uglazbio je slovenski kompozitor Simom Skalar, a izvode je Simon Skalar (klavir) i bas Marko Mandir, pjevač Slovenskog narodnog kazališta Maribor.
Vezane vijesti
Ažurirano: 11.4.2019. 14:34:13

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account