Planinarski pohod "Tragom 1. izleta Hrvatskog planinskog družtva na Sljeme"

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.5.2018. 22:40:57
Početak: 02.06.2018. 09:00
Planinarski pohod "Tragom 1. izleta Hrvatskog planinskog družtva na Sljeme"

Foto: PS Zagreba

Planinari pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže.


Planinarski savez Zagreba u subotu, 2. lipnja 2018. organizira tradicionalni III. Planinarski pohod "Tragom 1. izleta Hrvatskog planinskog družtva na Sljeme", (održava se svake pete godine), a u suorganizaciji više planinarskih društava iz Zagreba (PD HP i HT „Sljeme“, PK Hrvatskog liječničkog zbora, HPD „Lipa“ Sesvete, PD „Naftaplin“, PD „Medveščak“, HPD „Runolist“, Savez gorskih vodiča Hrvatske, HPD „Zagreb-Matica“, HPD „Zanatlija, PD „Ericsson Nikola Tesla“ i PD „Vrapče“ ), a u okviru akcije pod nazivom "Zagrebački planinari Zagrepčanima".


Svrha akcije je još više približiti Medvednicu sugrađanima i gostima kao planinarsku, turističku i rekreacijsku destinaciju.

Okupljanje do 9 sati kod OŠ Gračani.


Završetak pohoda bit će kod kapelice sv. Jakoba na Sljemenu s kulturno zabavnim programom u kojem sudjeluje „Hrvatsko seljačko pjevačko društvo Podgorac“ iz Gračana i sa zahvalnom sv. Misom za planinare.


Trasa pohoda je ista kakva je navedena po povijesnim podacima iz Spomenice HPD-a iz 1884. godine, a u kojem su sudjelovali tada uvaženi gradski velikodostojnici, a ujedno i članovi Hrvatskog planinskog družtva:


Trećeg lipnja 1875. g. Hrvatsko planinsko društvo poduzelo je prvi službeni planinarski pohod na Sljeme, a poduzeli su ga tadašnji ugledni građani grada Zagreba, ujedno i članovi HPD-a (J. Torbar, Gj. Crnadak, Fr. Danošić, V. Dizdar, J. Janda, V. Kotur, dr. Gj. Pilar, dr. J. Pliverić, dr. Plohn.):


„Družtvo se sakupi na Jelačićevom trgu u 6 satih, te krene na kolih u Gračane, kamo prispije u 6 satih 30 časova. Penjuć se na goru dođu do vrela Snopljak u 7 s, 15. č. a do sljemenskog vrela u 10 sati. Na Sljeme prispije družtvo oko 10 s. 50 č. te se doskora spusti radi kiše preko sv. Jakoba (11 s. 45 č. – 12 s. 30 č.) do sv. Roka u Šestinah...“

(Spomenica HPD-a, Zagreb 1884. g.)


Napomena:


Prvi izlet HPD-a bio je u Samoborsko gorje (16. svibnja 1875.), a drugi (prvi na Sljeme) 3. lipnja 1875. godineVezane vijesti
Ažurirano: 15.12.2019. 11:16:54

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account