Treća Farkašijada u Sesvetama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.11.2017. 22:56:06
Početak: 26.11.2017. 18:00
Treća Farkašijada u Sesvetama

Foto: plakat

Radi se o svojevrsnom Festivalu tambura farkaš štima. 


Već nekoliko stoljeća se na ovim našim prostorima svira tambura. Dugo vremena postojao je samo jedan vid tambura i tamburaškog štimanja, onaj kojeg danas zovemo "Farkaš štim". 


U novije doba i u naše se krajeve proširio moderniji tzv. Sremski ili G štim. Danas velika većina tamburaških sastava svira upravo na tim suvremenim tamburama, ili bolje rečeno tambure su danas ugođene u G štimu koje možda pružaju veću mogućnost glazbenog izražavanja.


Tek još samo netko ponaosob ili pokoji sastav sviraju na Farkaš tamburama i to većinom u umjetničkim ili etnološkim prigodama. 


U želji očuvanja tog starinskog načina sviranja na tamburama KUD Zora iz Adamovca pokrenuo je tamburaški festival nazvan Farkašijada i jedinstveni je takav u našoj zemlji, a nismo sigurni da postoji i igdje drugdje. 


Tako će ove nedjelje, 26. studenog u sesvetskoj kazališnoj dvorani od 18 sati nastupiti šest sastava, od kojih s domaćinima tri iz Hrvatske, dva iz Češke i jedan iz Slovenije. 


Oni koji žele kulturološki i glazbeno doživjeti nešto jedinstveno u svijetu, svakako su pozvani na ovaj svojevrsni glazbeni spektakl. Bit će to doista pravi koncert nematerijalne baštine Republike Hrvatske.


Vezane vijesti
Ažurirano: 28.6.2018. 19:54:31

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account