U Europskom tjednu mobilnosti programi i u Sesvetama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 19.9.2021. 12:01:47
Početak: 22.09.2021. 19:30
 U Europskom tjednu mobilnosti programi i u Sesvetama

Foto: Logo projekta

U ovogodišnjem Europskom tjednu mobilnosti od 16. do 22 rujna sudjeluju i Sesvetske institucije s dva programa.




Pod nazivom Rimskim stopama od Sesveta do Jelkovca, Muzej Prigorja Muzej Prigorja organizira šetnju trasom nekadašnje rimske državne ceste koja je prolazila središtem Sesveta. Šetnja u trajanju od 2 sata pridruženim šetačima omogućit će uvid u neke zanimljivosti. Uz zanimljive arheološke podatke sudionici će moći doznati i planove za prezentaciju ceste u budućnosti, a čemu mogu i pomoći svojim idejama.


U današnjem Novom Jelkovcu očekuje ih impozantna kopija rimskog miljokaza s uklesanim imenom rimskog cara Maksimina Tračanina, postavljena potkraj 2020. godine u blizini mjesta na kojem je miljokaz pronađen početkom 20. stoljeća. Miljokaz je jedan od povijesnih bisera Sesveta, a imao je ulogu cestovnog putokaza i označavao je udaljenost lokacije na cesti od rimskog grada Siscije (Sisak).


Šetnja je namijenjena širokoj publici i svim dobnim skupinama, a preporuča se sportska obuća i odjeća. Okupljanje je u 12 sati kod muzeja na Trgu Dragutina Domjanića 5.




Putopisno izlaganje u Narodnom sveučilištu.



A Svjetski dan bez automobila i Europski tjedan mobilnosti obilježit će i Narodno sveučilište Sesvete. Za srijedu je najavljeno putopisno izlaganje usponu na krov svijena, na 8848m visok vrh Mount Everest.


Predavanje će održati Mario Celinić i Stipe Božić u dvorani Narodnog sveučilišta Sesvete s početkom u 19.30 uz slobodan ulaz.


Vezane vijesti
Ažurirano: 23.9.2023. 10:47:50

Create Account