AGROKOR Dobavljači očekuju podmirenje potraživanja

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 10.4.2017. 10:47:38
AGROKOR Dobavljači očekuju podmirenje potraživanja

Foto:

Uoči sastanka premijera Andreja Plenkovića u ponedjeljak ujutro u Banskim dvorima s predstavnicima najvećih dobavljača Agrokora, neki od njih kratko su se osvrnuli na prijedlog Vlade da se za izvanrednog povjerenika imenuje Ante Ramljak, kazavši pritom da "će sve biti dobro" te da očekuju da njihova potraživanja budu podmirena.


Čelnik Vindije Dragutin Drk pri dolasku u Vladu, na upit misli li da je Ramljak dobar izbor za izvanrednog povjerenika, odgovorio je kratko "Da".

To je kazao i predsjednik Uprave Kraša Damir Bulić, dok je na pitanje poznaje li Ramljaka odvratio: "Njega poznaje sav poslovni svijet".

Predsjednik Uprave AgroFructusa Denis Matijević kazao je da ne poznaje Ramljaka, da je maloprije čuo da je predložen za izvanrednog povjerenika te da je "bitno da se krene".

Predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar na ulasku u Banske dvore izjavio je: "Sve će biti dobro".

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Matija Brlošić je na novinarski upit kakav mu je dojam o novom povjereniku kazao da će se vjerojatno danas malo više s njim upoznati.

"Za početak vjerujemo da je dobro rješenje", kazao je. "Očekujemo da primarni poljoprivredni proizvođači budu namireni, da dobiju novce i da mogu proizvoditi. To je jedina sigurnost da ćemo u trgovačkim lancima imati domaće proizvode. Ako ne dobijemo te novce pitanje je da li će hrvatskih proizvoda u sljedećem razdoblju biti u Konzumu", poručio je Brlošić.

Na upit u kojem roku se nada rješavanju problema s plaćanjem, Brlošić je poručio "Hitno". "Da je jučer bilo plaćeno bilo bi dobro", kazao je Brlošić.


Predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi smatra da Ante Ramljak ima relevantna iskustva iz financijskog i realnog svijeta, da ima povjerenje hrvatske Vlade i da će raditi svoj posao na zadovoljstvo svih dionika. 

Na upit hoće li novac koji se očekuje od banaka biti dostatan, Tedeschi je rekao da prvo treba razgovarati o mogućnostima koje zakon pruža "a to je da na prvo mjesto stavlja zaposlenike sustava Agrokor, poreze i doprinose koje država treba naplatiti i onda nove isporuke, i isto tako obaveze prema svježem kapitalu, koji očekujem da daju banke".

"A onda zakon dopušta povjereniku da se u sljedeći red naplate servisiraju obveze Agrokora prema dobavljačima i to je najvažnija stavka ovog zakona, koji je Sabor usvojio prošli petak. Znači stavlja poziciju dobavljača ispred pozicije financijskih institucija i banaka. Mislim da je velika stvar da je hrvatska Vlada predložila takvu stvar, a da ga je Sabor prihvatio", ustvrdio je Tedeschi. 

Istaknuo je da puno malih, srednjih i velikih dobavljača izuzetno loše financijski, odnosno likvidnosno stoji, i zato je "primjena zakona potrebna od danas". Tedeschi je kazao i da je Atlantic grupa je u odličnoj situaciji te da može s aspekta likvidnosti podnijeti sve ovo što se događa.

"Mi smo možda i najveći dobavljač Agrokora, uključujući i njegove podružnice i zavisne kompanije u inozemstvu, ali nismo ulazili u nikakve financijske aranžmane sa Agrokorom, samo smo isporučivali robu. Mi smo poprilično striktni u naplati te robe i danas nemamo financijskih izazova, što ne znači da nas ova situacija ne pogađa. Ako u eko sustavu hrvatskog gospodarstva i šire u regiji veći dio toga ne funkcionira, onda ni pozicija onih koji stoje bitno bolje nije baš sretna i ne možemo biti zadovoljni, jer je situacija teška i zabrinjavajuća", rekao je.

Zakon je, po njegovu mišljenju, bio jedina varijanta spasa Agrokora s obzirom na činjenicu da banke, dobavljači i uprava Agrokora u zadnjih mjesec dana nisu mogli naći kvalitetno rješenje. "Ponosan sam na hrvatsku Vladu da je imala mudrosti donijeti zakon koji je dao mogućnost da se stare obveze Agrokora prema dobavljačima stave ispred interesa banaka i financijskih institucija. Stanje gospodarstva i briga hrvatske Vlade za poslovne subjekte, prije svega briga za proizvođače i trgovce  je primarna i mislim da je to dobro", zaključio je Tedeschi. 


(Hina)


Jeste li se već cijepili protiv covida 19?

Da, prvi put
Da, drugi put
Cijepljen sam već više puta
Ja sam prirodno cijepljen/a
Nisam, ali ću uskoro
Ne želim se cijepiti
S društvom se svakim vikendom pošteno nacijepim
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account