Plenković i Leuthard: Gospodarstvo u fokusu

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 25.4.2017. 17:28:28
Plenković i Leuthard: Gospodarstvo u fokusu

Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Odnosi Hrvatske i Švicarske vrlo su kvalitetni, ratifikacijom Protokola III. riješen je problem slobodnog kretanja hrvatskih radnika i sada je potrebno jačati gospodarsku suradnju, suglasni su hrvatski premijer Andrej Plenković i švicarska predsjednica Doris Leuthard. 


"Prošle godine smo zabilježili porast u vanjskotrgovinskoj razmjeni od 16 posto, ali još mnogo toga može učiniti", rekla je Leuthard u utorak nakon sastanka s Plenkovićem. 

"Našim je gospodarstvenicima važno prenijeti poruku da je Hrvatska stabilna zemlja u kojoj postoje visokobrazoani kadrovi i da postoji siguran pravni okvir.  To su za švicarske ulagače najvažniji preduvjeti", rekla je Leuthard dodavši da njezina zemlja cijeni reforme i napredak ostvaren u RH.

Gospodarska razmjena dviju zemalja iznosi oko 300 milijuna eura i Plenković se slaže da tu postoji mnogo prostora za napredak. 

"Razgovarali smo o unapređenju gospodarske suradnje, unapređenju daljnjih investicija, realizaciji programa koje Švicarska ima za suradnju s Hrvatskom, za što joj na raspolaganju stoji 45 milijuna švicarskih franaka", kazao je Plenković. 

"Dogovoren je čitav niz projekata socijalne kohezije koji će startati od svibnja ove godine, a krenut ćemo ove godine i s projektima na smanjenju nezaposlenosti i zaštiti okoliša", kazala je Leuthard.

Prije nešto više od dva mjeseca potpisan je prvi u nizu ugovora u sklopu švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Od Švicarske je Hrvatska nepovratno dobila više od 21 i pol milijuna franaka za ulaganje u Gorski kotar. Novac će se utrošiti u pripremu natječajne dokumentacije za poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na tom području i tako poboljšati uvjeti života.  


Plenković i Leuthard razgovarali su i o suradnji u znanosti. 

"U tome je prije svega važnu ulogu imao program Horizon 2020. Ustanovili smo da na području znanstvene suradnje i suradnje viskoškolskih ustanova imamo 48 zajedničkih projekata. Kao što znate, švicarska su sveučilišta na jako dobrom glasu i suradnja s Hrvatskom pokazuje koliko je važno i kvalitetno obrazovanje u vašoj zemlji", kazala je Leuthard.  

Oboje čelnika pozdravilo je odluku vlade u Bernu u prosincu o ratifikaciji Protokola III. kojim se Sporazum o slobodi kretanja osoba između Europske unije i Švicarske Konfederacije proširuje na hrvatske državljane.

Plenković je istaknuo da između 60.000 i 70.000 Hrvata živi u Švicarskoj i da su važna sastavnica te zemlje i važna poveznica vrlo kvalitetnih odnosa dviju zemalja. 


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 3.4.2019. 0:48:50

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account