Povećanje konkurentnosti, zapošljavanja i održivost financija tri glavna cilja

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 27.4.2017. 11:01:03
Povećanje konkurentnosti, zapošljavanja i održivost financija tri glavna cilja

Foto: HINA/ Daniel KASAP/ lsd

Premijer Andrej Plenković kazao je u četvrtak da su jačanje konkurentnosti gospodarstva, povećanje zapošljavanja uz povezivanje obrazovanja i tržišta rada te osiguranje održivosti javnih financija tri temeljna cilja Nacionalnog programa reformi.


Taj program reformi za 2017. godinu elaboriran je u 12 područja i sadrži 51 mjeru.

"Mislim da smo ovim dokumentom pokazali ambiciju, ali i sadržajem stavili okvir realno ostvarivih ciljeva. Očekujem da ovaj dokument bude vodič u radu svih resora i korišten u temeljnoj zadaći, a to su strukturne reforme", kazao je Plenković u uvodnom govoru o nacionalnom programu reformi.


Važno je odgovorno voditi javne financije

Na samom početku sjednice Plenković je kazao i to da je važno da i ova godina prođe na sličnom tragu kao što su bili rezultati za 2016., dakle u odgovornoj politici fiskalne konsolidacije.

Osvrnuvši se na podatke Državnog zavoda za statistiku i Eurostata o prekomjernom manjku i javnom dugu, Plenković je istaknuo da je od 2002. godine, odnosno otkad se mjere ti podaci prema aktualnoj statistici, u 2016. ostvaren najniži proračunski deficit hrvatske države, a pao je i javni dug.

U ponedjeljak su Državni zavod za statistiku i Eurostat izvijestili da je deficit hrvatskog državnog proračuna u 2016. godini iznosio 2,7 milijardi kuna, što je 0,8 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), nakon što je godinu ranije iznosio 11,3 milijarde kuna, odnosno 3,4 posto BDP-a.

Javni dug, pak, pao je na 289,07 milijardi kuna ili 84,2 posto BDP-a, što je oko 500 milijuna kuna manje u odnosu na kraj 2015., kada je iznosio 289,58 milijardi kuna ili 86,7 posto BDP-a.

Tako je lani udjel javnog duga u BDP-u pao za 2,5 postotnih bodova, što je njegov prvi pad nakon osam godina, a zahvaljuje se dobrim fiskalnim rezultatima i većem nego što se očekivalo rastu gospodarstva.

"To su makroekonomski pokazatelji koji su ohrabrujući za ukupne trendove hrvatske ekonomije, i koji ulijevaju povjerenje u političku stabilnost i napore koje kao mi kao Vlada RH ulažemo. Važno je da i ova godina prođe na sličnom tragu kao što su bili rezultati za 2016., u odgovornoj politici fiskalne konsolidacije", izjavio je Plenković .

Vlada u četvrtak donosi nacionalni program reformi 2017. te program konvergencije RH za razdoblje 2017.-2020., koje bi trebala do kraja mjeseca poslati Europskoj komisiji.

Nacionalni program reformi definira stanje i planove provedbe ključnih strukturnih politika države, a program konvergencije određuje ključne karakteristike okvira makroekonomske i fiskalne politike.

Te su aktivnosti dio procesa obveznog izvještavanja i usklađivanja ekonomskih politika država članica EU-a sa zajednički definiranim ciljevima i odredbama Unije, a njihovo nepoštivanje rezultira sankcijama koje uključuju i "zamrzavanje" sredstava EU-a za državu članicu.


(Hina)


Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account