Sabor potvrdio gospodarski sporazum s Kanadom (CETA)

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 30.6.2017. 17:04:56
Sabor potvrdio gospodarski sporazum s Kanadom (CETA)

Foto: HINA/ Denis CERIĆ /dc

Hrvatski sabor u petak je potvrdio Sveobuhvatni gospodarski i trgovinskog sporazuma (CETA) s Kanadom kojim bi se trebao stvoriti međunarodni pravni okvir za jačanje trgovinskih i gospodarskih odnosa.


Sporazum koji je jučer i jutros izazvao burnu raspravu i niz stanki potvrđen je sa 103 glasa "za", tri suzdržana i dva "protiv", dok je Most uoči samog glasovanja najavio kako neće glasovati u znak prosvjeda jer je uskraćeno pravo na demokratsku raspravu.

Iako su sporazum u raspravi podržavale dvije najveće stranke HDZ i SDP, žestoke su kritike dolazile iz Živog zida, koji je tvrdio da će Hrvatska prihvaćanjem sporazuma "imati arbitražu svaki dan", da se njime stvara paralelni pravni sustav, dopušta nekontroliran uvoz GMO-a i sl.

Predstavnici predlagatelja uvjeravali su pak kako bi građani i poduzeća s obje strane Atlantika trebali uskoro uživati u prednostima koji donosi taj sporazum, a kada CETA stupi na snagu, gotovo sav hrvatski izvoz u Kanadu bit će oslobođen carina.

Sabor je potvrdio i desetak drugih međunarodnih sporazuma i ugovora, kao što su Sporazum o gospodarskom partnerstvu EZ i Srednje Afrike, Ugovor Vlade RH i Poljske o zaštiti klasificiranih podataka...

U drugo čitanje poslan je niz zakona, među kojima i onaj o sprječavanju pranja novca, stambenom potrošačkom kreditiranju, sprječavanju nepoštene trgovačke prakse, zaštiti životinja...


(Hina)


Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account