Sabor u srijedu o "lex Agrokoru"

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 4.4.2017. 17:24:10
Sabor u srijedu o "lex Agrokoru"

Foto: HINA/ Damir SENČAR /ds

Pred Hrvatskim saborom u srijedu će se naći 'lex Agrokor', odnosno zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, koji je predložila Vlada, a koji bi se odnosio na kompanije s više od pet tisuća zaposlenih i obvezama većim od 7,5 milijardi kuna.


Zakon se odnosi na velike kompanije koje se nađu u određenim poteškoćama, a njihov značaj i veličina imaju sistemski karakter za funkcioniranje hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava te u konačnici za ukupnu stabilnost zemlje, rekao je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade s koje je zakon upućen u Hrvatski sabor.

Zakonom se, pojasnio je, uređuje postupak izvanredne uprave, odnosno Vlada bi predložila izvanrednog povjerenika kojeg onda odobrava i utvrđuje Trgovački sud u Zagrebu, i to ili na zahtjev samog dužnika ili na zahtjev vjerovnika, ali uz suglasnost dužnika.

Premijer poručuje kako se ne radi ni o nikakvoj nacionalizaciji ili državnom intervencionizmu koji bi bez privole ugrozio bilo čije vlasništvo. Predloženi zakon poštuje hrvatski Ustav, nepovredivost prava vlasništva, kao i slobodnu poduzetništva, istaknuo je premijer.

Izvanredni bi povjerenik, objasnio je, imao zadatak osigurati redovito poslovanje kompanije, omogućiti svježu likvidnost i krenuti u sustavan proces restrukturiranja u cilju održivosti tvrtke i očuvanja radnih mjesta.

Premijer posebno ističe kako cilj zakona nije "pomaganje bilo kojoj pojedinoj osobi niti konkretnoj kompaniji, nego pomoć kvalitetnom i normalnom funkcioniranju hrvatskog gospodarstva, našeg financijskog krvotoka i ukupnoj stabilnosti.

Institut prinudne uprave mogao bi trajati najviše 15 mjeseci, a ako postupak stabilizacije i restrukturiranja ne uspije kompanija bi išla u stečaj.

O spomenutom zakonu, koji se tek treba uvrstiti u dnevni red, pozitivno se u utorak očitovao Odbor za pravosuđe, svoja mišljenja u srijedu tek trebaju dati odbori za zakonodavstvo i za gospodarstvo. Oporbeni SDP žestoko kritizira zakon, HNS najavljuje amandmane.


(Hina)


Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account