Svečano otvoren Razvojni centar Infosysa u Karlovcu

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 25.4.2017. 8:01:53
Svečano otvoren Razvojni centar Infosysa u Karlovcu

Foto: HINA / Mladen VOLARIĆ / ml

Infosys - indijska tvrtka koja globalno pruža usluge savjetovanja, tehnologije, outsourcinga i next-generation usluge, otvorila je u ponedjeljak prvi ured i Razvojni centar u Karlovcu i tako najavila jačanje svog poslovanja u inženjerskom sektoru u istočnoj Europi.


Poslovanje Infosysa usmjereno je prema uslugama nove generacije i svojim klijentima omogućava digitalnu transformaciju, a investicijom u Karlovcu s uslugama istraživanja i razvoja i inženjerskom potporom širi svoje tržište na jugoistočnu Europu te očekuje rast poslovanja u Hrvatskoj, rekao je na otvorenju, u nazočnosti veleposlanika Republike Indije u Hrvatskoj Sandeepa Kumara, predstavnika Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Hrvatske gospodarske komore i lokalnih vlasti i poduzetništva, predsjednik i zamjenik glavnog operativnog direktora Infosysa Ravi Kumar.

Naglasak poslovanja bit će, dodao je Kumar, na objedinjavanju usluga savjetovanja te informatičkih i inženjerskih vještina na područjima proizvodnje energije, projektiranja i razvoja velikih plinskih i parnih turbina, digitalnih rješenja za usluge i održavanje te na razvoju naprednih inženjerskih softverskih alata. Otvorenjem ureda i centra u Karlovcu, Infosys proširuje svoju globalnu mrežu pružanja IT usluga u istočnu Europu, posebno za turbinske sustave, zrakoplovnu i automobilsku industriju, te omogućuje povezivanje s industrijskim i proizvodnim tvrtkama europskoga i globalnog tržišta, rekao je Kumar.


Državni tajnik Ministarstva gospodarstva Mario Antolić rekao je da je Infosys preuzeo stotinjak inženjera, dio zaposlenika koji su u Karlovcu radili u francuskoj tvrtki Alstomu i ostali bez posla nakon što ju je kupio General Electric, a po njegovim saznanjima, dodao je, plan da se taj broj do 2020. udvostruči.

"Otvaranje ovog Razvojnog centra daje do znanja da je Hrvatska prepoznata na karti vrhunskih potencijala u IT indistriji, a to je i dobar primjer kako na današnjem tržištu bez granica mogu surađivati velike i male nacije i njihova tržišta, te sam siguran da se to neće odraziti samo na razvoj IT industrije, već i drugih komplementarnih industrija u Hrvatskoj i regiji", rekao je Antolić i podsjetio da je primarni plan Ministarstva gospodarstva reindustrijalizacija i digitalizacija ekonomije te općenito stvaranje što boljeg poslovnog okruženja za stvaranje radnih mjesta s visokom dodanom vrijednošću i time povećanja konkurentnosti hrvatske ekonomije.

Direktor karlovačkoga Razvojnog centra Bogdan Trbojević rekao je da je glavnina inženjera s Infosysom surađivala kroz Alstom Hrvatska na različitim poslovima, no od prošle jeseni, otkako je Infosys obavio ovu akviziciju u Karlovcu, do današnjeg otvorenja tog centra u zgradi Euroherca, ovdašnjih 90 inženjera bavi se samo energetskom opremom, projektiranjem elektrana s plinskim i parnim turbinama, no očekuje se daljni razvoj.


Sjedište Infosysa je u Bengaluru, u 50-ak zemalja njihov tim čine, kako navode, 200.364 inovatora, a prihod im je 10,2 milijarde dolara. Ta je tvrtka nedavno potpisala ugovor s talijanskom tvrtkom Ansaldo Energia, proizvođačem termoelektrana, kojoj će inženjerske usluge pružati karlovački Razvojni centar.

Razvojni centar je u suvremenome poslovnom prostoru zgrade Euroherza u centru Karlovca i, kako je rečeno, to je prvi centar izvan Indije koji zapošljava samo inženjere.

Predsjednik Županijske komore Karlovca Zlatko Kuzman rekao je da bez karlovačke industrijske tradicije te suradnje ne bi bilo. Istaknuo je da Karlovac godinama školuje informatičke inženjere, a Veleučilište planira razvoj primijenjene informatike, za što je zatražena dopusnica od Ministarstva znanosti te je, dodao je, realno očekivati da će to biti dodatan poticaj za širenje tog posla jer IT stručnjaka nedostaje i u Hrvatskoj i u svijetu.


(Hina)


Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account