U Saboru predstavljanje "lex Agrokora"

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 5.4.2017. 12:56:28
U Saboru predstavljanje "lex Agrokora"

Foto: HINA/ Damir SENČAR /ds

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić u srijedu je, predstavljajući u Saboru zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu, tzv. 'lex Agrokor', izrazila uvjerenje da će se na taj način dobiti efikasan instrument u slučaju da nastupe problemi sa sistemski važnim tvrtkama. 


Predloženi zakon kombinira iskustva domaće prakse i iskustva drugih država koje su se suočavala s problemima sistemski bitnih kompanija, poput Italije i Austrije; vjerujem da smo dobili efikasan instrument u slučaju da nastupe problemi sa ovakvim kompanijama, istaknula je ministrica Dalić.

Cilj je zakona, kaže, postići nagodbu među vjerovnicima o budućnosti poslovanja društva tako da može nastaviti poslovati na održiv i stabilan način

Naglasila je da 'lex Agrokor' u "svojoj biti" nije Stečajni, niti paralelni Stečajni zakon i nije zakon u kojem se eksplicitno definira način na koji će se vjerovnici namirivati.

"Ovo je zakon kojim se utvrđuje procedura kojom se sistemski važnim poduzećima osigurava vrijeme da u propisanoj proceduri i sudjelovanje tijela postupka, postignu nagodbu", rekla je Dalić.

Otvaranje postupka izvanredne uprave, ističe, može zatražiti dužnik ili vjerovnici, uz suglasnost dužnika, ukoliko se sistemski važna kompanija suočila s predstečajnim ili stečajnim razlozima, odnosno ukoliko se nalazi u dubokim financijski teškoćama.


Tijela u procesu izvanredne uprave - izvanredni povjerenik, sud, vjerovničko i savjetodavno vijeće

Za pokretanje postupka treba relativno jednostavna dokumentacija, kako bi se u slučaju dubokih financijskih teškoća moglo djelovati brzo.

Tijela u procesu izvanredne uprave su izvanredni povjerenik, sud, vjerovničko i savjetodavno vijeće. Izvanrednog povjerenika predlaže Vlada, a a imenuje ga sud.

Jedna od najvažnijih zadaća izvanrednog povjerenika je da u roku od 30 dana izabere savjetnika za restrukturiranje, koji je predloženim zakonom utvrđen kao pravna osoba s međunarodnim referencama u procesu restrukturiranja.

Izbor i kvaliteta savjetnika za restrukturiranje gotovo je jednako značajna kao i izbor samog izvanrednog povjernika, ističe ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Dalić.

Izvanredni povjerenik ima i zamjenike koji se biraju u istom postupku kao i sam povjerenik, bira ih sud, na prijedlog Vlade.

Vjerovničko vijeće je tijelo kroz koje vjerovnici sudjeluju u procesu izvanredne uprave. Formira se kao privremeno vjerovničko vijeće u kratkom roku od otvaranja procesa izvanredne nagodbe, i to po zatečenom stanju tražbina u knjigama kompanije. Razlog je da se čim prije osigura uvid vjerovnika u cijeli proces.

Vjerovničko vijeće u stalnom sastavu formira se nakon što se neosporno utvrde tražbine, rekla je Dalić.

Srce je zakona mogućnost da izvanredni povjerenik u ime kompanije nad kojom je otvoren proces, uzme kredit i njime isplati tražbine za robe i usluge koje su nastale do dana otvaranja postupka, odnosno isplati dobavljače. Takav kredit onda ima status najstarije tražbine, navela je potpredsjednica Vlade ministrica Dalić.


(Hina)


Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account