Ukupna dugovanja Agrokora 40,4 milijardi kuna

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 11.5.2017. 22:58:26
Ukupna dugovanja Agrokora 40,4 milijardi kuna

Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Krajem ožujka ove godine dugovanja Agrokora iznosila su ukupno 40,41 milijardu kuna, objavio je u četvrtak taj koncern, a 31. ožujka obveze Agrokora više su za šest milijardi nego što su pokazivali posljednji financijski izvještaji s kraja rujna 2016., potvrdio je izvanredni Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak večeras za HRT-a, dodajući kako trenutačno sve kompanije u sustavu isplaćuju sve plaće i obveze prema dobavljačima.


Komentirajući u Temi dana te podatke Ramljak je kazao kako je 10. travnja, kad je preuzeo dužnost Vladina povjerenika njegovo prvo pitanje financijskom direktoru Agrokora bilo - koje je stanje na računu, a odgovor je bio - 6 kuna.

Napomenuo je kako je riječ o dugovima 19 kompanija iz koncerna Agrokor koje su u Hrvatskoj, BiH i Srbiji, a , dodao je, iz ovog izvješća o dugu je isključen Mercator.

"Brojka od 40 milijardi je vrlo blizu ukupnim obvezama grupacije Agrokor koja je utvrđena 30. ožujka. Na prvi pogled se vidi da su u strukturi duga za 6 milijardi i 700 milijuna kuna veće obveze nego na 31. rujna 2016. godine, kad je bilo zadnje službeno izvješće. Dio od toga dolazi od novog zaduženja, koje je bilo u međuvremenu, 2 milijarde i 400 milijuna, dok je iznos od 3 milijarde i 700 milijuna kuna nedefinirani dug, to se ne zna što je", kazao je Ramljak.

"Sada to istražuje revizorska kuća", naglasio je.


Upitan o toj razlici od 3, 7 milijuna kuna i je li ona u fokusu istrage DORH-a odbio je podrobnije odgovoriti.

Na potpitanje od kuda se pojavila razlika od 3,7 milijardi odgovorio je da tadašnja uprava grupe nije u svojim izviješćima prijavila sve obaveze koje je imala. Na dan kada se bilanca kreirala neke obveze su jednostavno isključili, nisi ih knjižili i nisu ih prijavili, kazao je. 

Ramljak pretpostavlja da se nije željelo pokazati da je dug veći od iznosa koje su im tada kreditori i banke dopuštali. Na novinarski upit nije želio nagađali je li bilo "izvlačenja novca"


Vlada DORH-u odobrila 5 milijuna kuna za utvrđivanje mogućih nepravilnosti u Agrokoru

Na upit novinara potvrdio je kako je Vlada na zahtjev Državnog odvjetništva (DORH), iz proračunskih zaliha odobrila 5 milijuna kuna za podmirenje troškova DORH-a vezanih uz utvrđivanje mogućih nepravilnosti u Agrokoru

"Vlada je izdvojila sredstva za tu svrhu, da se sazna što je to", rekao je Ramljak.

Vladin povjerenik Ramljak izvijestio je i da "danas sve kompanije u sustavu isplaćuju sve plaće i obveze prema dobavljačima. Dnevni priljev novca je u padu oko 12 - 13 posto u zadnjih par mjeseci, ali na dnevnom nivou ti priljevi rastu".  O poslovnim detaljima nije želio govoriti, jer su pregovori s kreditorima u tijeku. Izrazio je sigurnost da će izvanredna uprava uspjeti prikupti oko 250 milijuna eura u iduća dva do tri tjedna.

Upitan o turističkoj sezoni koja bi mogla biti prilika za zaradu Agrokora i koliko im novca treba Ramljak je rekao kako je iznos na sredini iznosa od 100 i 400 milijuna kuna kako neki mediji spekuliraju

"Riječ je o meti koja se pomiče i to ovisi o dnevnim priljevima novca", dodao je. Odbio je precizirati o kojem je točno iznosi riječ rekavši da su u tijeku pregovori s bankama i da je to sada poslovna tajna.

Ramljak je za HRT  također rekao da se primopredaje nije vidio ni čuo s Todorićem. "Nisam ni očekivao da će se javiti, njegovi sinovi su bili sa mnom na razgovoru oko raskida ugovora o radu, jednom smo se vidjeli, to je sve", kazao je Ramljak.


Ranije analize pokazivale da ovakvo zaduženje Agrokora neće dugo trajati


Vladin povjerenik Ramljak večeras je gostovao i u Dnevniku  Nove TV, na upit o razlozima njegova angažmana  rekao je da "Imajući nekakve informacije otprije o sistemskom riziku koji je ova kompanija napravila, nije bilo teško  doći do zaključka da je cijela država ugrožena - ekonomski ugrožena".

Na upit o njegovim ranijim saznanjima da je stanje u Agrokoru ozbiljno kazao je da je da su neke analize pokazivale da će stanje biti ozbiljno jedno godinu dana ranije. "Moji kontakti s tom grupacijom bili su preko Morgan Stanley banke s kojom sam ja radio i bio lokalni partner. I već onda su neke analize pokazivale da ovakvo zaduženje neće dugo trajati".

Na upit je li hrvatska poslovna zajednica 'isto otprilike znala da je sve pred pucanjem' Ramljak je potvrdio da je bilo puno glasina. Ali, dodao je,  nitko se nije javno usuđivao s tim izaći"."Politika i političari nisu znali sigurno do Nove godine ili nešto malo prije Nove godine, ali već tada se počelo na neki način i u njihovim razmišljanjima pojavljivati ta sumnja da kompanija neće imati mogućnosti sama se održati u situaciji kakva je bila", rekao je Ramljak.

Ramljak je uvjeren da će u iduća dva do tri tjedna s bankama dogovoriti aranžman, budući da interes postoji, a zakon kreditorima osigurava prvenstvo naplate.

Također, uvjeren je u uspješno restrukturiranje jer se u sastavu Agrokora nalaze kvalitetne kompanije. Međutim, ističe da Agrokor u budućnosti više neće postojati kao holding. 'Postojat će pojedinačne kompanije - Konzum, Mercator, Ledo, Jamnica, PIK Vrbovec, i to u vlasništvu nekog drugog', zaključuje Ramljak.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2018. 20:43:45

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account