Beroš i Capak: Ako se ovako nastavi i dalje, sve su mjere moguće!

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.10.2020. 13:41:50
Beroš i Capak: Ako se ovako nastavi i dalje, sve su mjere moguće!

Foto: Screenshot

Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je upozorio da Hrvatska u ovom trenutku ima ozbiljan porast novooboljelih od Covida-19 i pozvao građane na najveću ozbiljnost jer će inače virus upravljati njihovim životima."Danas je prvi put broj novozaraženih prešao tisuću. Virus ulazi u zdravstveni sustav, staračke domove i ozbiljno prijeti na sve strane. Krajnje je vrijeme da uzmemo stvar u svoje ruke. Odustanemo li od osobne odgovornosti, virus će upravljati našim životima", istaknuo je Beroš i pozvao građane da se pridržavaju donesenih mjera, nužnih da se spriječi eksponencijalni rast novozaraženih.


Mjere nisu kazna, istaknuo je ministar koji se zajedno  s ravnateljem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslavom Capakom obratio javnosti u povodu rekordnog broja novozaraženih od koronavirusa u Hrvatskoj, kojih je danas evidentirano 1131.


Jučer umrlo troje ljudi


Beroš je naglasio da zdravstveni sustav za sada funkcionira, no to ne može sanirati neodgovorno ponašanje pojedinaca.


U zadnja 24 sata u bolnice je zaprimljeno 117 bolesnika, a jučer je umrlo troje ljudi, rekao je Beroš.


U KBC-u Rijeka popunjeno je 31 posto kapaciteta, u KBC-u Osijek 81 posto kapaciteta, u KBC-u Split, 27, a u KB-u Dubrava 60 posto.


Virus je ušao u KB Sveti duh, KB Merkur, KBC Osijek, KBC Sestre milosrdnice, u bolnicu u Popovači, OB Našice i OB Zabok. 


"Pokušavamo balansirati mjere. Naš cilj nije zatvoriti gospodarstvo, nego naći suživot s virusom. Minorizirati mjere nije dobro. Pogledajmo brojke i naučimo nešto iz njih", poručio je ministar.


Capak: Zabrinjavajući porast oboljelih, građani relativiziraju mjere


Capak je rekao da svjedočimo ozbiljnom i zabrinjavajućem porastu novooboljelih, iako nema posebnih žarišta. To je zrakasto širenje jer se ne pridržavamo mjera, iako Hrvatska ima najliberalnije mjere u Europi.


"Čitavo vrijeme nastojimo donijeti balansirane mjere u epidemiološkim okvirima da život funkcionira, no prisutno je relativiziranje mjera. Tražimo od građana da prihvate mjere koje smo donijeli ovoga tjedna i da se ponašaju odgovorno jer jedino tako možemo zaustaviti ovaj rast", rekao je Capak. 


Dodao je da se u ovom trenutku ne razgovara o uvođenju novih epidemioloških mjera jer se očekuje učinak nedavno uvedenih mjera.


No, upozorio je, prostora za pooštravanje mjera još uvijek ima, uz ostalo daljnje ograničavanje okupljanja, stroža kontrola nošenja maski i ranije zatvaranje mjesta okupljanja.


Ivica Lukšić iz KB-a Dubrava rekao je da se KB Dubrava sve više popunjava oboljelima, a Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević je popunjena, no za sada nije prisutan veći porast teško oboljelih koji traže intenzivno liječenje.


U planu aktiviranje Arene i drugih sekundarnih kapaciteta


"Držimo stvari pod kontrolom, no moramo se kao društvo uozbiljiti i sačuvati zdravstveni susta koji je uz domove za umirovljenike najosjetljivija karika", istaknuo je Lukšić.


Beroš vjeruje da će zdravstveni sustav moći pokriti potrebe te iznio podatke o 917 specijalista i specijalizanata u intenzivnoj njezi, 14.460 hospitalnih kreveta, 800 respiratora i oko 1450 intenzivnih kreveta. 


Pokrenuti su planovi za pokretanje sekundarnih kapaciteta, uključujući Arenu u Zagrebu, koji će se aktivirati ako broj oboljelih bude rastao.


"Ako zdravstveni sustav postane preopterećen, doći će do problema u liječenju svih bolesnika", poručio je ministar.


Razmišlja se i o uvođenju hladnog pogona u bolnice u koje je ušao virus, no ministar ističe da će to biti selektivno jer ljudi obolijevaju i od drugih akutnih stanja i moraju se moći liječiti na adekvatan način.


U ponedjeljak će ekspertna skupina odrediti u kojim će se se zdravstvenim ustanovama prijeći na hladni pogon, najavljeno je.


(Hina) Vezane vijesti
Ažurirano: 20.10.2020. 12:19:01

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account