Beroš: Sustav nije preopterećen, primat će se prioritetni bolesnici s lista čekanja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.4.2020. 22:17:44
Beroš: Sustav nije preopterećen, primat će se prioritetni bolesnici s lista čekanja

Foto: HINA/ CROPIX/ POOL/ Tomislav Krišto

Ministar zdravstva Vili Beroš osvrnuo se na reaktivaciju zdravstvenog sustava ocjenivši da  sustav nije preoptrećen brojem bolesnika s Covidom-19 i postupno će se primati prioritetni bolesnici s lista čekanja, a potvrdio je i kako je u KBC-u Split pet djelatnika korona pozitivno.



Beroš je rekao u utorak za Dnevnik Nove TV,  vezano za sprječavanje širenja epidemije koronavirusom. da je zadovoljan trenutnom zdravstvenom slikom u državi. No, i poručio kako i dalje moramo biti oprezni, što će omogućiti da se razmišlja o reaktivaciji zdravstvenog sustava. 


"Svjedočimo da sustav nije u ovom trenutku znatnije opterećen bolesnicima koji su COVID-19 pozitivni. Stoga u drugoj fazi sektorske politike dolazi do reaktivacije zdravstvenog sustava i jedna od stvari koje ćemo rješavati su liste čekanja. Njih ćemo evaluirati. Za to postoje timovi na svakom od radilišta koji se bave određenom problematikom te će se zvati pacijente", istaknuo je.


Ministar najavljuje da će reaktivacija biti postupna i planirana. Dodaje da su već  u koordinaciji s ravnateljima zdravstvenih ustanova razradili planove koji uključuju prostorne uvjete, poglavito u Zagrebu gdje su u potresu 22. ožujka oštećeni pojedini zdravstveni objekti. Razrađeni su i kadrovski uvjeti i organizacija rada koja će, najavio je, vrlo vjerojatno biti u smjenama s radom i vikendom i drugačijim radnim vremenom.

Beroš je ponovio  kako Hrvatska nema značajniji prodor zaraze u zdravstveni sustav i da bi postojeći kadar trebao moći odgovoriti na izazov.



U KBC-u Split pet djelatnika pozitivno


Govoreći o prodoru virusa na plućni odjel KBC-a Split, ministar zdravstva je potvrdio kako je pet djelatnika pozitivno, a devet pacijenata je u izolaciji.

"Pet djelatnika je pozitivno, potvrđeno je nakon pojave blaže kliničke slike kod nekih od njih. Prema njima je izvršeno epidemiološko postupanje. Isto tako, devetero bolesnika s kojima su te sestre bile u kontaktu su u izolaciji, testirani su i negativni", rekao je Beroš.


U tijeku je daljnje epidemiološko postupanje, dodao je.

Ministar se osvrnuo i na pitanje plaća u zdravstvu, kazavši da je njegova uputa bila jasna te da ne dobiva više upite i pritužbe pa vjeruje da je taj problem riješen. 


Upitan hoće li topliji dani povoljno utjecati na situaciju Beroš je rekao kako želi vjerovati da virus reagira na više temperature. "Neki znanstvenici tvrde da to nije tako, neki da jest. Ono što je izvjesno jest da on ima lipidnu ovojnicu koja bi mogla govoriti u prilog tome da će biti osjetljiv na više temperature", rekao je.


(Hina) 








Vezane vijesti
Ažurirano: 22.9.2022. 9:29:33

Create Account