Brač i dalje žarište, drugdje situacija povoljna

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.5.2020. 14:41:26
Brač i dalje žarište, drugdje situacija povoljna

Foto: Hina

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je ukupan broj od 2187 oboljelih u Hrvatskoj, a tri osobe su umrle, izvijestio je u nedjelju Nacionalni stožer civilne zaštite.



"Ukupno je testirano 44886 ljudi, u zadnja 24 sata 668, od čega je 4,87 posto pozitivnih. Od jučer su preminule tri bolesnice, u bolnici u Koprivnici, bile su 1925., 1931. i 1935. godište, s kroničnim bolestima, pa je ukupni broj preminulih do sada 90", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.


Na respiratoru je 13 osoba, 169 je hospitaliziranih, oporavljenih je 675, oporavljenih kod kuće 1089, pa je ukupno oporavljenih 1764, odnosno 38 više u odnosu na jučer, dodao je.


Iz samoizolacije od današnjeg broja oboljelih je osam. Devet pozitivnih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, te po jedan u Brodsko-posavskoj i Primorsko-goranskoj županiji.


"Na Braču je osam pozitivnih, svi su oni s blažim kliničkim simptomima, većina i bez, te osim dvije osobe nitko iz Brača nije hospitaliziran u Splitu", rekao je Beroš.


Ukupno od današnjih 11 oboljelih, devetoro pozitivinih dolazi iz Splitsko dalmatinske županije,  te po jedna iz Brodsko posavske i Primorsko goranske županije.


Božinović: Uvođenje nužnih mjera na Braču


 Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izvijestio je u nedjelju da se za Brač uvode nužne epidemiološke mjere - ograničavanje zadržavanja na ulicama i javnim površinama, obustava javnog prometa, pogreba, društvenih okupljanja i rada u trgovini.


Nakon što je otok Brač postao novo žarište epidemije koronavirusa odlučeno je da se epidemiološke mjere postrože, odnosno da se primjenjuje režim koji bio na snazi prije 27. travnja, rekao je Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.


Ministar unutarnjih poslova rekao je kako smo danas dan uoči početka treće faze popuštanja, pa stižu izmjene mjera ograničavanja - omogućava se okupljanje do 40 osoba umjesto do pet, kao i rad trgovačkih centara, ugostiteljskih objekata, nacionalnih parkova i parkova prirode te održavanja proba umjetnika i djelatnika u kulturi, pojedinačno i u manjim skupinama.


Izvan snage se stavlja odluka o zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravka, tzv. e-propusnica. "U slučaju epidemiološke procjene može se opet aktivirati na nacionalnoj ili na razini županija i gradova", naglasio je.


Najavio je da će od 18. svibnja popustiti mjere za organiziranje kulturnih programa i manfiestacija u zatvorenom i na otvorenom, također održavanje treninga, rad teretana, sportskih i fitness centara, rekreacijskih centara od 13, svibnja, a otvaranje bazena od 18. svibnja.


Dolazi i do izmjena u javnom prometu - ponovno se uspostavlja međugradski cestovni promet putnika, međugradski prijevoz osoba u željezničkom prometu, te se otvaraju autobusni i željeznički kolodvori za međugradski promet.



(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 22.9.2022. 9:29:33

Create Account