CARNet predstavio pilot projekt e-Škole

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 10.7.2017. 15:46:45
CARNet predstavio pilot projekt e-Škole

Foto: HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ zk

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet predstavila je u ponedjeljak u Zagrebu napredak provedbe pilot projekta "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola", a na predstavljanju je sudjelovala i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.


Pilot projekta e-Škole čija vrijednost iznosi gotovo 307 milijuna kuna, a  85 posto sredstava povučeno je iz strukturnih fondova Europske unije, predstavila je zamjenica ravnatelja CARNeta i voditeljica projekta Andrijana Prskalo Maček. 

Zahvaljujući pilot projektu e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola" 151 škola u Hrvatskoj će od jeseni biti spremna za primjenu modernijega poučavanja, koje će obilovati novim sadržajima i mogućnostima, najavila je.

 Po povratku u školske klupe, naglasila je Prskalo Maček, učenike će u novoj školskoj godini dočekati učionice opremljene računalnom opremom te nastavnici koji će u poučavanju koristiti računalima i tabletima koje su dobili u sklopu projekta. Dočekat će ih i digitalni obrazovni sadržaji i brojni scenariji za poučavanja za prirodoslovne predmete - biologiju, fiziku, kemiju - ali i matematiku za 7. i 8. razrede osnovnih te 1. i 2. razrede srednjih škola.


Škole u pilot projektima bit će opremljene s dva tipa učionica - prezentacijskom i interaktivnom 

Škole će u pilot projektima biti opremljene s dva različita tipa učionica - prezentacijskom i interaktivnom.  Prezentacijski će biti opremljen PC računalom, monitorom s funkcijom dodira, zvučnicima, a interaktivne škole bit će opremljene uz prezentacijsku opremu s još 30 tableta.

"Dosad smo kroz projekt podučili brojku od gotovo 20 tisuća nastavnika kroz više od 900 radionica, te petnaestak webinera i tečaja", rekla je Prskalo Maček, dodavši kako njihovi mobilni timovi pružaju kontinuiranu stručnu i savjetodavnu potporu školama uključenim u pilot projekt.

Podsjetila je kako je u tijeku priprema testnih modula digitalnih obrazovnih sadržaja kojima će nastavnici i učenici moći do rujna pristupiti te ih pretraživati kroz Edutoriji, odnosno repozitorij digitalnih obrazovnih sadržaja u kojem će izdavači, ali i sami nastavnici moći objavljivati vlastite  digitalne nastavne materijale.


U tijeku javna nabava za usluge e-Lektire

I preostale e-Usluge poput sustava informatizacije poslovanja, sustava za upravljanje učionicom te sustava za analitike učenja i organizacije CARNet će dovršiti tijekom nove školske godine.

U tijeku je i javna nabava za usluge e-Lektire koja će također biti dostupna kroz Edutorij te će se uključivati cjelovita djela hrvatskih i stranih pisaca s popisa obvezatne školske lektire za osnovnu i srednju školu.

Voditeljica projekta Prskalo Maček također je rekla kako je do sada izrađeno 170 od projektom predviđenih 240 scenarija poučavanja za prirodoslovne predmete i matematiku. Njihovu izradbu i implementaciju prati i e-Laboratorij s preporukama alata i aplikacija koji se mogu integrirati u proces učenja i poučavanja.

Najavila je i otvaranje pet područnih obrazovnih središta u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Varaždinu.  Svako od tih središta bit će opremljeno s 30 prijenosnih računala, 30 tableta, predavačkim računalom, monitorom, videokonferencijskim sustavom te sustavom za upravljanje učionicom, dodala je.

Pilot projekt "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola" provode CARNet, Agencija za odgoj i obrazovanje, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu.


Ovaj pilot projekt dio je širega programa "e-Škole" koji se provodi kroz više projekata informatizacije školskoga sustava u razdoblju od 2015. do 2018., nakon čega slijedi druga faza projekta čija se provedba planira  u razdoblju od 2019. do 2022. godine.

Potkraj ove godine bit će upućen javni poziv  školama za sudjelovanje u drugoj fazi projekta čija se vrijednost procjenjuje na 140 milijuna eura.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 5.2.2021. 14:21:05

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account