Dan bez mobitela u prometu - osvoji dječju sjedalicu!

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.9.2020. 10:58:43
Dan bez mobitela u prometu - osvoji dječju sjedalicu!

Foto: Plakat

MUP i HUMS organiziraju i ove godine nagradnu akciju Dan bez mobitela u prometu.


Priopćenje:

I ove godine u okviru kampanje ‘Dan bez mobitela u prometu’ otvaramo Nagradni natječaj, koji je ovaj puta namijenjen sadašnjim i budućim roditeljima, jer svakom je roditelju jedna od većih briga kako svojoj djeci omogućiti sigurnost u prometu. Glavna nagrada je dječja auto sjedalica.


U Nagradnom natječaju roditeljima postavljamo izazov da nam pošalju priču o tome što svojoj djeci govore i što sami rade da bi ih naučili sigurnosti u prometu. Pozivamo i buduće mame i tate da podijele ideju što će činiti, kako se ponašati, koje navike možda mijenjati, kad postanu roditelji da bi svojoj djeci bili najbolji uzor.

Pravila su jednostavna:

    • lajkajte našu FB stranicu @DanBezMobitelaUPrometu

    • priču objavite na svom zidu tako da je podijelite javno


    • prije objave nemojte zaboraviti tagirati našu stranicu  @DanBezMobitelaUPrometu i staviti hashtag #OsvojiSjedalicu


Nagradni natječaj traje od 7. rujna u podne do 7. listopada u podne. Tada će žiri odabrati deset najkreativnijh priča, iskustava, savjeta...  Deset odabranih priča 8. Listopada u podne bit će objavljene na Facebooku Dan bez mobitela u prometu te će do 10. listopada morati skupiti što veći broj lajkova. Priča koja skupi najveći broj lajkova osvaja sjedalicu, a ostalih devet osvaja utješne nagrade.


Svečana dodjela nagrade bit će 21. listopada, na sam Dan bez mobitela u prometu u okviru konferencije “Mi i naši gadgeti u prometu” kojom se već tradicionalno obilježava nacionalni Dan bez mobitela u prometu.


Prema podacima MUP-a lani je u Hrvatskoj u prometu smrtno stradalo 18 djece, od kojih je troje bilo do šest godina starosti, četvero u dobi između sedam i 13 godina, a  11 u dobi između od 14 i 17 godina. Ukupno su bila ozlijeđena 1302 djeteta, a teške ozlijede zadobilo je 381 dijete!


Cilj nagradnog natječaja je osvijestiti roditelje da upravo svojim ponašanjem u prometu utječu na stvaranje dobrih ili loših navika kod svoje djece. Pa će tako oni roditelji koji se suzdržavaju koristiti mobitel u prometu, bez obzira jesu li vozači, pješaci ili biciklisti, svojoj djeci biti najbolji uzor, za razliku od roditelja koji posežu za mobitelom dok su u prometu i ne razmišljaju da će ih djeca u takvom ponašanju najvjerojatnije kopirati, bez obzira što im oni govore da se to ne radi.


Mobitel je četvrti ubojica na cesti, a prema podacima MUP-a za lanjsku godinu, njegovo je korištenje u prometu poraslo za 5,5 posto u odnosu na 2018. Štoviše, vozača koji su uhvaćeni da koriste mobitel za volanom, lani je bilo 33,5 posto više nego onih koji su uhvaćeni u vožnji pod utjecajem alkohola što je  do sada, uz preveliku brzinu, bio najčešći prekršaj. 

  

Projektu Dan bez mobitela u prometu je nositelj Hrvatska udruga menadžera sigurnosti, a kampanja se provodi već četvrtu godinu uz podršku i sufinanciranje Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa i uz pokroviteljstva Ministarstva unutarnjih poslova.


Dan bez mobitela u prometu obilježava se 21. 10.  na nacionalnoj razini i tim se povodom organizira niz aktivnosti osvještavanja o opasnostima korištenja mobitela u prometu, a s ciljem smanjenja broja nesreća uzrokovanih njegovom upotrebom. 


Sve novosti vezane za Nagradni natječaj ‘Osvoji sjedalicu’ i kampanju ‘Dan bez mobitela u prometu 2020’ pratite na:

Webu:  https://danbezmobitelauprometu.uhms.hr/

Facebooku: https://www.facebook.com/DanBezMobitelaUPrometu/

Instagramu: https://www.instagram.com/danbezmobitelauprometu/

Youtubeu:  https://www.youtube.com/channel/UCH3qKAJUGPpGNrkre6eRyRw


Vezane vijesti
Ažurirano: 21.7.2020. 11:18:54

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account