Danas 86 novooboljelih, najviše u Zagrebu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.7.2020. 14:16:54
Danas 86 novooboljelih, najviše u Zagrebu

Foto: Hina

 Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je u četvrtak o 86 novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, poručivši kako je najkraći put do suzbijanja epidemije pridržavanje mjera i preporuka epidemiologa.



"Ukupno zaraženih do danas je 4039. Od toga je u proteklih 24 sata 86 novodijagnosticiranih", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.


Oporavilo se ukupno 2729 osoba, od čega su u protekla 24 sata iz bolnice otpuštene 934 osobe, što je 13 više u odnosu na jučer.


Aktivnih slučajeva je 1190, što je 14 manje nego jučer. Na respiratoru je šest bolesnika. Od jučer je jedan novi u KBC-u Osijek.


Nema novih preminulih, pa je broj ukupno preminulih i dalje 120. 


Do sada je testirano 99.414 uzoraka, a u posljednja 24 sata 1690. 


"Od današnjih pozitivnih njih 64, odnosno preko 74 posto je iz samoizolacije, što je značajan podatak jer ti ljudi nisu bili u mogućnosti dalje širiti virus", kaže Beroš. 


Ministar zdravstva ponovno je apelirao na disciplinu građana. "Najkraći put do suzbijanja epidemije je pridržavanje nužnih mjera i preporuka epidemiologa. Stoga molim građane za strpljenje i odgovorno ponašanje", rekao je.


Beroš je pojasnio da je riječki KBC dozvolio prisustvo očeva na porodima na temelju upute Ministarstva svim ustanovama u kojoj se navodi ako je epidemiološka situacija u nekim područjima bolja, može se razmotriti popuštanje mjera ili njihovo pooštravanje ako je situacija lošija.


"Situacija je dobra u KBC-u Rijeka. Sada idemo prema selektivnijim i ciljanim pristupima", rekao je.


Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak osvrnuo se na problem s unosom brojki novooboljelih u Istarskoj župainiji, zbog čega se pojavila razlika u priopćenom broju oboljelih.


Od početka epidemije dnevno izvještavaju o broju novooboljelih na temelju e-platforme HZZO-a u koju svi čim završe test, upisuju rezultat.


Platforma u koju upisuje laboratorij Istarske županije iz tehničkih razloga je zakazala u četvrtak pa nisu, kaže, dobivali informacije, što su uočili tek u nedjelju.


Podaci od ponedjeljka do danas su precizni i točni što se tiče Istre, a sve podatke će uskladiti, kaže. Slično se dogodilo i s Primorsko-goranskom županijom. "Oni danas imaju nulu, ali mi izvještavamo o 13 jer dva dana nije radila platforma za upis. Moramo provjeriti što s tehnikom ne valja", rekao je Capak.


Intenzivno se razgovara o štićenicima domova za starije


Iz Stožera ističu da intenzivno razgovaraju o pitanju brojnih štićenika domova za starije kojima nije dozvoljen izlazak iz doma ili posjet obitelji.


Voditelj Stožera Davor Božinović rekao je da je danas sastanak sa svim načelnicima stožera na županijskoj razini i da je to jedno od pitanja."Intencija je da svima pomognemo da se premosti problem, a da se ne ugrozi zdravlje najrizičnijoj skupini među nama", dodao je.


Božinović je naveo da je inficiran 21 policijski službenik. Najviše ih je u PU zagrebačkoj, devet. 115 policijskih službenika je u samoizolaciji, i osam namještenika. Svi, kaže, imaju dovoljno opreme.


Upitan o ovlastima stožera za propisivanje mjera i eventualnom kažnjavanju onih koji te mjere ne poštuju, Božinović je odgovorio da za to postoje pravne osnove.


"Iz dana u dan svi komuniciramo da je najlakše nešto zabraniti i sankcionirati. Za to postoje pravne osnove u Zakonu o sustavu civilne zaštite i Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Može li se to preciznije definirati, ostavljam politici, ali pravne osnove postoje", istaknuo je. 


Dodao je da poanta nije u kaznama, nego da se ovo ljetno vrijeme iskoristi za edukaciju građana o potrebi i korisnosti nošenja zaštitnih maski i maski za lice.


Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić govorila je o mlađim ljudima koji imaju teže simptome bolesti.


"Bilo je nekoliko mlađih na respiratorima, ali na sreću, svega nekoliko u ovom drugom dijelu pa ne možemo zaključiti o trendovima. Prerano je zaključivati na osnovu trenutne kliničke slike", kaže Markotić.


 


(Hina) 


Vezane vijesti
Ažurirano: 22.9.2022. 9:29:33

Create Account