Danas najgori dan od početka epidemije, najviše zaraženih, predvodi Grad Zagreb, na snazi nove mjere

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.7.2020. 14:39:49
Danas najgori dan od početka epidemije, najviše zaraženih, predvodi Grad Zagreb, na snazi nove mjere

Foto: Pixabay

Nacionalni stožer Civilne zaštite je putem priopćenja izvijestio da je u protekla 24 sata čak 116 osoba oboljelo od COVID-a 19, a dvije su osobe preminule, te su zbog toga donijete nove strože mjere. 
U protekla 24 sata zabilježeno je 116 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1038

Među njima su 104 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 4 pacijenta.  Dvije osobe su preminule.

 

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 3532 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 117 preminulo, a 2377 se oporavilo.  U samoizolaciji je trenutno 4608 osoba.

 

Do danas je ukupno testirano 91 486 osoba, od toga 1722 u posljednja 24 sata.


Zagreb ponovo vodi s brojem novooboljelih

U Zagrebu je 35 novooboljelih osoba od koronavirusa, izvijestio je u petak Stožer Civilne zaštite Grada Zagreba.   

"U Zagrebu je pozitivnih 35 osoba i 113 osoba je dobilo mjeru samoizolacije. Od tih 35 novopozitivnih - 22 osobe su kontakti sa prethodno oboljelim osobama, odnosno uglavnom iz samoizolacije i za 13 slučajeva još uvijek zapravo ne znamo izvor zaraze, odnosno nejasna je epidemiološka anamneza", izjavila je Šikić.


Istaknula je da je u Zagrebu ukupno 357 Covid pozitivnih osoba i da 1052 osobe imaju mjeru samoizolacije.


Stožer je donio nove protuepidemijske mjere


Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je donio Odluku o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19.


Navedenom Odlukom se uvode nužne mjere koje moraju ispuniti organizatori svih okupljanja s više od sto osoba. Organizatori koji na okupljanju očekuju više od sto sudionika obvezni su Županijskom centru 112 dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja. Organizatori koji su okupljanje prijavili sukladno Zakonu o javnom okupljanju nisu dužni dostavljati ovu obavijest. 

Također, svi organizatori okupljanja s više od sto sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika, kako bi se u slučaju da se ustanovi da je netko od sudionika bio zaražen virusom SARS – CoV-2, što efikasnije moglo spriječiti širenje bolesti. Kontrolu provođenja Odluke, kao i pridržavanja preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provodit će timovi sastavljeni od inspektora civilne zaštite i policijskih službenika.


Na karti su ispisani brojevi aktivnih slučajeva COVID-a 19 po županijama i susjednim zemljama


 


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.4.2021. 12:42:12

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account