Divjak: Kurikularna reforma se zahuktava

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.11.2017. 21:33:41
Divjak: Kurikularna reforma se zahuktava

Foto: screenshot

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u srijedu je poručila da se kurikularna reforma zahuktava, istaknuvši da su stručne skupine obradile primjedbe za 44 od 51 dokumenta.


"Kurikularna reforma se zahuktava, s obzirom da su stručne radne skupine obradile primjedbe za 44 od 51 dokumenta. To znači da su sada u procesu i prijevodi tih dokumenata na engleski jezik i šalju se na međunarodnu recenziju. Za predmete hrvatski jezik te povijest, pored međunarodne recenzije, koristit ćemo i recenzije HAZU-a i nadam se da ćemo do kraja godine dobiti odgovore na recenzije i imati sređene te kurikularne dokumente. Mislim da je to stvarno lijepa vijest", rekla je Divjak novinarima u Saboru gdje članovi Vlade odgovaraju na zastupnička pitanja u sklopu aktualnog prijepodneva.


Drugom lijepom vijesti ministrica ističe pronalaženje rješenja za djecu s teškoćama u Centru Vinko Bek. "Imamo tri nova pomoćnika. U dogovoru s udrugama ta je situacija riješena", kazala je.


Ponovila je, na pitanje novinara, da je imenovanje članova Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije u ingerenciji premijera Andreja Plenkovića te da će on članove imenovati uskoro. "Koliko ja znam, premijer će uskoro imenovati PSP, ali to je u njegovoj ingerenciji. A ono za što se ja zalažem, a zalaže se i HNS, da u PSP-u odlučuju ljudi koji su čelnici institucija i tijela koje se spominju kao važni akteri za provedbu Strategije", kazala je te potvrdila da je s premijerom razgovarala na tu temu. "Razgovarali smo o tome i očekujem da će to imenovanje biti uskoro", kazala je ministrica.


U pogledu Ekspertne radne skupine (ERS) za provedbu kurikularne reforme kazala je kako nju imenuje PSP, odnosno, kako je rekla, "prvo PSP, a onda Ekspertna radna skupina".


Naglašava pritom da stručne radne skupine, njih 51, rade svoj posao, pripremaju dokumente, a Ministarstvo će, dodaje, sukladno zakonskim ovlastima, pripremiti sve za pilot izvođenje kurikularne reforme u 3 do 5 posto škola za iduću školsku godinu.


Ministrica se ne slaže da zbog toga što još nisu imenovani PSP i Ekspertna radna skupina "sve stoji", ocijenivši da aktivnosti koje se sada provode u Ministarstvu "nije bilo godinama".


"Dapače, mi smo stvarno vrlo proaktivni i sve pripremamo kako bi za iduću godinu educirali nastavnike, uveli obveznu informatiku u  5. i 6. razrede i pilot projekt kurikularne reforme po vertikali", kaže.


Ističe tako da je u području znanosti pokrenuto 10 centara izvrsnosti u koje je uloženo 360 milijuna kuna, a zaposlit će 101 mladog znanstvenika koji će, ističe, sa svojim obiteljima ostati u Hrvatskoj.


Dodaje i četverogodišnji projekt pomoćnika u nastavi, vrijedan pola milijarde kuna, kao i izmjene i dopune Zakona o strukovnom obrazovanju, koje su u Vladinoj proceduri, a kojima će se, naglašava, omogućiti povlačenje eu novca za centre kompetencije. U dva europska fonda, navodi, za to je predviđeno 800 milijuna kuna, a cilj je da svaka od županija ima najmanje jedan takav centar.


"Ništa ne stoji, a nekad moramo paziti da ne robujemo formi. Bitni su sadržaji, projekti, a forme uvijek stignemo ispuniti", zaključila je ministrica.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 5.2.2021. 14:21:05

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account