Epidemija u Hrvatskoj se smiruje, rezultati sve bolji, nastavljeno popuštanje mjera

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.5.2020. 15:07:46
Epidemija u Hrvatskoj se smiruje, rezultati sve bolji,  nastavljeno popuštanje mjera

Foto: Hina

U zadnja 24 sata u Hrvatskoj je detektirano pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna je osoba preminula, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.



"Danas je 70. dan od pojave novog koronavirusa u Hrvatskoj. U proteklih 24 sata imamo pet novodijagnosticiranih bolesnika, što čini ukupan broj od 2101 zaraženog", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.


Još je jedna osoba preminula, a riječ je o bolesnici u KBC-u Split rođenoj 1960. godine, koja je bolovala od kroničnih bolesti. Ukupan broj preminulih od koronavirusa sada je 80.


Troje novih zaraženih su s područja Osječko-baranjske županije, a po jedan iz Koprivničko-križevačke te Splitsko-dalmatinske županije. 


Učinjeno je 39.040 testiranja, u proteklih 24 sata 956, a pozitivnih je 5,38 posto. Na respiratoru je 15 bolesnika, a hospitaliziranih je 228, odnosno tri manje nego jučer.


Ukupan broj oporavljenih je 33 više u odnosu na jučer, a to su trenutno 1522 osobe, kazao je Beroš. 


 

Božinović: Pripremljene odluke o vjenčanjima i pogrebima


Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je u ponedjeljak da su pripremljene četiri odluke o epidemiološkim mjerama pri sklapanju braka i životnog partnerstva, pogreba, korištenju dječjih i sportskih igrališta i zadržavanju na javnim mjestima.


"Na pogrebima će moći biti šira obitelj, bez konkretnog ograničenja broja, ali uz pridržavanje epidemioloških uputa. Ukida se zabrana dostave cvijeća i glazbenih usluga", rekao je Božinović na konferenciji za novinare Stožera.


Izvijestio je da se krug osoba koje mogu biti nazočne na vjenčanjima širi s najuže obitelji na obitelj i svjedoke, dok zabrana održavanja svadbenih svečanosti ostaje i dalje.


Dodao je da će Stožer tijekom ponedjeljka donijeti odluku o načinu bavljenja sportom i korištenja sportskih i dječjih igrališta.


''Sve će biti jasno iz uputa koje ćemo objaviti u ponedjeljak poslijepodne. Što se tiče mjere strogog ograničavanja zadržavanja na javnim mjestima, ona se neće produljiti'', poručio je Božinović.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 22.9.2022. 9:29:33

Create Account