HGK: Javni dug veći od 300 mlrd. kn, no potrebe za financiranjem smanjene

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 2.3.2018. 16:30:12
HGK: Javni dug veći od 300 mlrd. kn, no potrebe za financiranjem smanjene

Foto: Ilustracija

Javni dug Hrvatske porastao je u studenom prošle godine za 3,7% na godišnjoj razini, na 300,2 milijarde kuna, što je najviša nominalna razina tog duga od kada se vode ti podaci. 


Analitičari HGK poručuju da kretanja javnog duga i dalje ostaju povoljna jer se smanjuju potrebe države za financiranjem. Osim što je na godišnjoj razini porastao za 10,5 milijardi kuna, javni je dug u studenom prošle godine porastao i na mjesečnoj razini, za 9,3 milijarde kuna ili 3,2%, pokazuju nedavno objavljeni podaci Hrvatske narodne banke.


Procjenjuje se da se razina javnog duga na kraju prošle godine kretala oko 80% bruto domaćeg proizvoda.


U studenom prošle godine bruto inozemni dug Hrvatske iznosio je 41 milijardu eura, što je 6,4% ili 2,8 milijardi eura manje na godišnjoj razini, čime je nastavljen trend smanjivanja tog duga koji traje 24 mjeseca, navodi se u analizi Hrvatske gospodarske komore. 


U odnosu na prethodni mjesec, inozemni dug porastao je u lanjskom studenom za 998 milijuna eura, što je ponajviše posljedica zaduživanja države izdavanjem euroobveznice u iznosu od 1,275 milijardi eura. Analitičari HGK i u idućem razdoblju očekuju nastavak trenda smanjivanja inozemne zaduženosti, zahvaljujući smanjenju potreba države za financiranjem.


Vezane vijesti
Ažurirano: 26.11.2017. 14:03:32

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account