Hrvatska kuća vina

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 15.6.2020. 22:15:28
Hrvatska kuća vina

Foto: Marko Čolić

 Sisačko-moslavačka županija nakon epidemiološke situacije planira novi  zamah turizma.


U Popovači se planira gradnja Hrvatske kuće vina. Ta će kuća povezati bogatu tradiciju i suvremeno vinarstvo Moslavine te pridonjeti promiđbi  autohtone sorte vina škrleta. Projekt će se najvećim dijelom financirati iz fondova Europske unije.

Zahvaljujući bogatoj enološkoj i gastronomskom ponudi Županije razvija se i projekt Kupujmo lokalno. Autohtoni domaći proizvodi sada se prodaju u trgovinama u Sisku, Kutini i Novskoj a nakon što je otvorena e-tržnica, lanac trgovina Kupujmo lokalno  proširitće se i diljem zemlje.
Na području Sisačko-moslavačke županije sustavno se ulaže u razvoj cikloturističke infrastrukture – od biciklističkih staza i servisnih stanica do mapa biciklističkih ruta.

Unaprjeđuju se i drugi selektivni oblici turizma poput lovnog te lječilišnog turizma.

„Sisačko-moslavačka županija osigurava nekoliko vrsta bespovratnih potpora. Za unaprjeđenje turističke ponude Županije registriranim je turističkim subjektima osigurano ukupno 400.000 kuna, a s još 500.000 sufinanciramo organizirane dolaske turista. Turističkim subjektima na raspolaganju je i kreditna linija zahvaljujući kojoj mogu dobiti kredit za investiciju bez plaćanja kamata. Koliko je vrijedna naša kontinuirana potpora turističkim programima i manifestacijama, najbolje govore iznimno uspješni Lipovljanski susreti, Voloderske jeseni te Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici“, istaknuo je župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić.

 Budući da je od Zagreba udaljena manje od sat vremena vožnje, Sisačko-moslavačka županija, poznata i kao zeleno-plava zipka Hrvatske, postaje sve poželjnije odredište domaćih gostiju, ali nakon otvaranja granica računa i na dolazak stranih gostiju. Najveći broj njih proteklih je godina dolazio iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije i Poljske.

„Gosti  mogu upoznati kulturno-povijesnu baštinu, običaje i tradiciju, tu su i izleti u Lonjsko polje, kupanje u Topuskom, kušanje moslavačkih vina i gastronomskih specijaliteta poput šarana na rašljama, rekreacija na biciklima i plovidba  rijekama. Turisti iz inozemstva polako, ali sigurno otkrivaju naše bogatstvo različitosti”, rekla je  Ingrid Padjen Đurić, direktorica Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije.

Na predstavljanju turističkih planova prikazan je i novi promotivni film Sisačko-moslavačke županije sa snimkama iz Parka  prirode Lonjsko polje u kojem se nalaze prvo europsko selo roda Čigoč te selo graditeljske baštine Krapje, Stari grad Zrinskih u Hrvatskoj Kostajnici, Sisak, Taborište i Moslavačka vinska cesta na kojoj su poznate vinarije Trdenić, Mikša, Florijanović, Miklaužić, Ilovčak, Prpić, August, Romić, Sambolek, Jaram, Kašner,Cvanciger i Kosovec.

Škrlet je prva sorta koja je ušla u klonsku selekciju i ima registrirana tri klona. Od ukupno 227 ha vinograda u Sisačko-moslavačkoj županiji, 76 ha je pod sortom Škrlet, a od toga je 68 ha u Moslavini a Moslavačka vinska cesta i Hrvatska kuća vina bit će među najvažnijim turističikim  privlačnostima Sisačko-moslavačke županije.
Pripremio: Tomislav Radić
Snimke:


Vezane vijesti
Ažurirano: 8.11.2020. 13:05:40

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account