I dalje raste broj novooboljelih, dva su nova žarišta

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 30.7.2020. 14:51:25
I dalje raste broj novooboljelih, dva su nova žarišta

Foto: Hina

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove podatke o kretanju epidemije.
U protekla 24 sata 78 je novih slučajeva  oboljelih od Covida 19, pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 749. 130 osoba je na bolničkom liječenju, sa šest pacijenata na respiratoru. U protekla 24 sata testirano je 1448 osoba. 


Pojavila su se dva nova žarišta. Tako u Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata evidentirana čak 31 novooboljela osoba. Posljedica je to svadbe u Našicama. Našice pripadaju Osječko-baranjskoj županiji koja je uspjela staviti epidemiološku sliku pod kontrolu i gdje vrijede klasična pravila za privatna okupljanja kojih se organizatori očito nisu držali. Ova svadba je bila iz Vukovarsko-srijemske županije, no kako je tamošnji stožer u nastojanju stavljanja epidemije pod kontrolu ograničio broj uzvanika na svadbama samo na najužu rodbinu, organizatori su svadbu održali u najbližem im gradu susjedne županije, u Našicama. Očito da nije bilo nikakvih epidemioloških pridržavanja. 


I drugo žarište koje za sad ima nešto manje oboljelih, ali će ih sigurno biti još podosta, jest Splitsko-dalmatinska županija, gdje je po srijedi također bila jedna svadba u blizini Sinja. U toj je županiji danas 17 novooboljelih. 

Dvoznamenkasti broj novooboljelih danas ima još i Grad Zagreb, 13.


Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježena 5.071 osoba zaražena novim koronavirusom, od čega 78 u protekla 24 sata.

 

4.178 osoba se oporavilo, a dosad su preminule 144 osobe. 

 

Do sada su ukupno testirane 117.170 osobe, od toga 1.448 u protekla 24 sata.


"Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana", izjavio je danas ministar Vili Beroš.


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.4.2021. 12:42:12

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account