Jugu Hrvatske prijeti epidemija ospica

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 25.1.2018. 9:36:55
Jugu Hrvatske prijeti epidemija ospica

Foto: Ilustracija

Jugu Hrvatske prijeti epidemija ospica jer je u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji najmanje cijepljene djece. Strah je pojačan nakon epidemije u Srbiji. Dok je europski prosjek cijepljene djece u drugoj godini života oko 90%, na dubrovačkom području on je malo viši od 60%.


Prema podacima kojima raspolažemo, izračunao sam da je samo u Dubrovniku, između prvog rođendana i polaska u školu oko 2200 djece necijepljeno, što je vrlo velik broj za tako mali grad. Ta se djeca grupiraju u kolektivima i to je ozbiljna opasnost od epidemije, rekao je voditelj Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić.

Ospice su najzaraznija zarazna bolest, jer praktički svatko tko je osjetljiv, a dođe u kontakt sa zaraženom osobom će se zaraziti. Kad se epidemija pojavi radi se na aktivnom cijepljenju na tom području, a ako se proširi cijepe se područja gdje epidemija nije došla, a očekuje se da može doći zbog niskog cijepnog obuhvata. Upravo je Dubrovačko-neretvanska županija mjesto gdje do toga može doći te postoji vrlo velik rizik, zaključio je Kaić.


Da u Dubrovniku u jaslice dođe jedno dijete oboljelo od ospica, imat ćemo apsolutnu epidemiju. Najveća odgovornost je na roditeljima pa ih pozivam, kao i medije, da se koriste samo provjerenim informacijama o cijepljenju sa zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj i svijetu. Apeliram na roditelje da ne ugrožavaju zdravlje i živote svoje djece, te ih pozivam da se hitno jave pedijatrima i školskim liječnicima te dogovore termin cijepljenja. Situacija je ozbiljna i svatko odgađanje cijepljenja može imati nesagledive posljedice, rekao je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić.


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.2.2020. 13:59:42

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account