Komemoracija povodom 19. obljetnice smrti Gojka Šuška

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 3.5.2017. 13:16:51
Komemoracija povodom 19. obljetnice smrti Gojka Šuška

Foto: HINA/ Tomislav PAVLEK /tp

Svečanom komemoracijom, u kojoj su sudjelovali ministar obrane Damir Krstičević i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, obilježena je 19. godišnjica smrti ratnog ministra obrane Gojka Šuška.    


"Naš ratni ministar Gojko Šušak jedan je od simbola pobjedničke hrvatske vojske, Ministarstva obrane, a njegov doprinos je ogroman i u ustrojavanju i u stvaranju Hrvatske vojske, kao i u razvoju Hrvatske vojske i u ratnim operacijama", rekao je ministar Krstičević na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Rekao je i da je ponosan što je Hrvatska imala takvog ministra te podsjetio da je centralna dvorana u Ministarstvu obrane nedavno dobila ime upravo po Gojku Šušku. Krstičević je izrazio zadovoljstvo što Ministarstvo obrane i Ministarstvom hrvatskih branitelja "konačno zajedno" upriličuju komemoraciju. "Tako je uvijek i trebalo i biti", dodao je.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved također je naglasio veliku ulogu ratnog ministra Gojka Šuška u vrijeme vojnih operacija, osposobljavanja i ustrojavanja postrojbi Hrvatske vojske, a posebno u pobjedničkim vojnim operacijama.

Uz prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, zaista je 'velebna' uloga našeg ministra Gojka Šuška, rekao je Medved. Brojnim izaslanstvima zahvalio je na sudjelovanju u komemoraciji, a posebice velikom broju hrvatskih branitelja, ratnim zapovjednicima i generalima koji su se došli odati počast ratnom ministru.

Zaključio je kako je Šušak ostavio neizbrisiv trag u novijoj hrvatskoj povijesti, kao jedan od ključnih ljudi u stvaranju i obrani Republike Hrvatske.      

Sudionici komemoracije su na grob ministra Šuška položili vijence i zapalili svijeće, uz svečani komemorativni program i pratnju Klape Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj".

Misa zadušnica bit će služena u 18 sati u crkvi Bezgrešnog Začeća blažene Djevice Marije u Aveniji Gojka Šuška u Zagrebu, a predvodit će je mons. Jure Bogdan vojni ordinarij u RH.


Gojko Šušak rođen je 16. ožujka 1945. u Širokom Brijegu, a preminuo 3. svibnja 1998. u Zagrebu. Za života obnašao je i dužnost ministra iseljeništva, bio je ratni ministar obrane od 1991. do svoje smrti. Jedan je od najbližih suradnika predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je dao velik doprinos u ustrojavanju, jačanju i ratnim operacijama Hrvatske vojske i stvaranju neovisne države Hrvatske.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 23.8.2020. 22:03:49

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account