Most protiv TE Peruća - za mikrosolare po cijeloj Hrvatskoj

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.8.2017. 16:01:03
Most protiv TE Peruća - za mikrosolare po cijeloj Hrvatskoj

Foto: HRT

Predstavnici Mosta nezavisnih lista u Zagrebu su održali konferenciju za novinare na kojoj su ponovno istaknuli oštro protivljenje izgradnji TE Peruća. Miro Bulj, Ante Čikotić i Mate Rebić. Ponovili su kako je Peruća najveći bazen pitke vode u Europi te da Hrvatska treba graditi svoju budućnost na čistoći svojih resursa. 


"TE Peruća inicijativa je Zorana Burića, supruga ministrice Burić Pejnović, koji je suvlasnik projekta. Pojavile su se i informacije da su građanima slana prijeteća pisma uz upozorenje da će se krenuti u izvlaštenje ako ne pristanu potpisati prodaju zemlje po cijeni koju oni dogovore“, poručio je Miro Bulj. Pozvao je premijera Andreja Plenkovića i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da ispitaju slučaj. "Bez obzira na sve prijetnje ljudima i pritiske kojima sam izlagan, osobno sam spreman primiti i metak za zaštitu ovog kraja“, dodao je. 


Mate Rebić istaknuo je kako "spletkarenja oko odabira nove uprave HEP-a pokazuju da se odustalo od javnog natjecanja i pribjeglo fiktivnim". Pozvao je novinare da preispitaju funkciju javnog natječaja po političkom ključu. 


Ante Čikotić, bivši državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, naglasio je kako ovaj projekt još nije proglašen strateškim te da su iznijeli cijeli niz prijedloga i pozvali HEP da se očituje. "Zalažemo se za akcijski plan mikrosolara u cijeloj Hrvatskoj - 100.000 krovova s mikrosolarima do 5 kw kroz 4 godine bio bi ekvivalent ovom projektu", kazao je. Dodao je kako se u svijetu više ne grade ovakva postrojenja te da treba težiti decentraliziranoj pripremi električne energije koja će od građana napraviti poduzetnike. Predložio je i tri konkretne mjere: smanjenje realnog troška priključenja elektrane na distribucijsku mrežu, tipiziranje idejnog i glavnog projekta za male instalacije ovisno o priključnoj snazi i godišnji obračun za kupce s vlastitom proizvodnjom.


Vezane vijesti
Ažurirano: 27.3.2021. 18:36:50

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account