MUP-u predano 60 000 potpisa za zabranu petardi!

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.2.2020. 13:06:34
MUP-u predano 60 000 potpisa za zabranu petardi!

Foto: Prijatelji životinja

Predstavnici udruge Prijatelji životinja predali su u četvrtak 6. 2. 2020. ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću 60 000 prikupljenih potpisa za zabranu pirotehničkih sredstava kategorija F2 i F3. 



Brojci od 60 000 tisuća potpisa pridodaje se još 3000 potpisa koje je skupio veterinar i voditelj Skloništa za životinje Virovitica Dražen Majetić, potaknut smrću svojega psa, člana obitelji, kojemu je otkazalo srce kada je izašao iz kuće u dvorište u trenutku kada je bačena petarda.


„Pohvaljujemo Ministarstvo unutarnjih poslova što je prepoznalo volju većine građana i uvrstilo zabranu petardi i redenika iz kategorija F2 i F3 u izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima. Uz Vladu RH, podršku zabrani petardi dalo je i devet ministarstava: znanosti i obrazovanja, turizma, zdravstva, gospodarstva, poduzetništva i obrta, poljoprivrede, zaštite okoliša i energetike te hrvatskih branitelja, a pridružili su im se i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja”, izjavio je Luka Oman iz Prijatelja životinja. Dodao je da je ova zabrana, koju podržava 80 % građana, kompromis jer se zabranjuje samo ono što je nužno zabraniti, no da je to ipak važan prvi korak prema vraćanju zabrane i ostale bučne i opasne pirotehnike.


„Uz podršku zabrani petardi i redenika, ukazali smo na nelogičnost u Zakonu da prodaja pirotehničkih sredstava počinje dva tjedna prije dozvole njihove upotrebe. Znamo da kada krene prodaja, krene i upotreba pa građani već od 15. 12. prijavljuju uznemiravanje i pucanje. Također, apsurdno je da je petarde dopušteno koristiti 27., 28., 29. i 30. 12., iako se tada ništa ne slavi. Predložili smo da petarde i redenici trebaju biti potpuno zabranjeni, a da ostala pirotehnika iz kategorija F2 i F3 bude dopuštena samo u noći kada se slavi Nova godina”, poručuju iz udruge Prijatelji životinja.


Navode i pozitivan primjer susjedne Slovenije u kojoj je više od 10 godina na snazi zabrana korištenja pirotehničkih sredstava iz kategorija F2 i F3, a broj ozljeda od pirotehnike značajno se smanjio. Prema anketama, oko 75 % Slovenaca ne podržava ni vatromet, pa su mnogi slovenski gradovi i općine odustali čak i od novogodišnjeg vatrometa zbog zaštite zdravlja ljudi i životinja, osobito ptica, i zbog zagađenja zraka. Umjesto vatrometa, za slavlje koriste lasere, videomapiranje, papirnate biorazgradive konfete, a sredstva namijenjena za vatromete uplaćuju u dobrotvorne svrhe.


U Italiji je još 2011. u Torinu, Milanu, Veneciji, Modeni, Teramu, odnosno u više od 850 gradova i općina zabranjeno u silvestarskoj noći pucati petardama jer oko 5000 kućnih ljubimaca godišnje umire od srčanog udara izazvanog eksplozijom petardi. Rim, grad s tri milijuna stanovnika, potpuno je zabranio uporabu petardi. Grad Collecchio u Parmi od 2016. godine dopušta tijekom godine samo tihe vatromete, pri čemu su izumili i specijalan light show koji projicira prekrasne vizuale, bez eksplozija. I Poljaci umjesto bučnih vatrometa koriste svjetlo lasera, konfete i tihe vatromete. Krajem 2018. vlasti na otočju Galapagos zabranile su prodaju i uporabu pirotehnike na arhipelagu kako bi zaštitile njegov jedinstveni ekosustav, spasili životinje i spriječili onečišćenje vode i zraka.


Irska je potpuno zabranila korištenje petardi kategorija F2 i F3, kao i Čile. U Švedskoj petarde smiju koristiti samo osposobljene i ovlaštene osobe, a u Belgiji je korištenje petardi kategorija F3 kazneno djelo. U Australiji je prodaja pirotehnike za privatnu upotrebu zabranjena još od 1980-ih, osim u Tasmaniji i Sjevernom teritoriju. Zabranjene su i u Pragu, u Ujedinjenom Kraljevstvu, Mađarskoj, Danskoj, Kanadi, Vijetnamu, urbanim dijelovima Tajvana i Kini, zemlji iz koje potječu petarde.


I u Parizu, New Yorku, Kini i drugdje sve se više okreću modernim vizualnim efektima: predstavama s laserima i reflektorima, tihim vatrometima i svjetlosnim atrakcijama na noćnome nebu, što je manje štetno za ljude, životinje i okoliš. Prijatelji životinja ističu da je to smjer u kojemu treba ići i Hrvatska.


Pozvali su sve da do ponoći 7. 2. ostave svoj komentar i podršku zabrani petardi tijekom cijele godine na javnoj raspravi, a argumenti za zabranu i više informacija nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr.



Prikupljene podrške



MINISTARSTVA


Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Ministarstvo turizma

Ministarstvo zdravstva

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta

Ministarstvo poljoprivrede

Ministarstvo za zaštitu okoliša i energetike

Ministarstvo hrvatskih branitelja

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja


DRŽAVNA TIJELA I INSTITUCIJE


Vlada Republike Hrvatske

Pučka pravobraniteljica

Pravobraniteljica za djecu

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Istarski demokratski sabor

Liječnička komora

Klinički bolnički centar Osijek

Veterinarski fakultet

Grad Zagreb s gradonačelnikom g. Milanom Bandićem

Grad Osijek

Grad Virovitica

Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo 

Odjel veterinara male prakse Hrvatske

Odjel za zaštitu životinja i veterinarske poslove


UDRUGE I PODUZEĆA


FELIKS veterinarska praksa za male životinje  

Hrvatska vatrogasna zajednica

Hub385

Pan, udruga za zaštitu okoliša i prirode

Udruga Eko-Zadar

Udruga gradova

Udruga za dobrobit i zaštitu pasa i mačaka Šinterice dobra srca

Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek

Udruga za zaštitu životinja Udomi me

Udruga Zeleni Dalmacije

Udruženje građana Eko ČUVARKUĆA - Velika Popina

WWF Adria

Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja RH

Zelena Akcija

Zero waste Croatia


Mreža za zaštitu životinja:


Prijatelji životinja

Didona

Futura

Smiješak za dom

Prava Šapa

Hrabre Njuške

Merida

Animalex

SOS Cat

SOS za mace

Mrkvica

Rina

Udruga za pomoć zečevima i kunićima ''Zecovi''

Noina Arka

Udruga Pobjede

ZEU Prijatelji životinja i prirode

Sklonište dobrote

Faun

Farmica

Vis Vitalis

Kira

Društvo za zaštitu životinja Rijeka

Veselo Dvorište

Sudeuropaische Tierhilfe

Spas

Rocco

Tvorum

Vita

Blue Cross

Mijau Karlovac

Rea

Spirit

Hrabra šapa

AnimalLika

Udruga za zaštitu životinja Bijeli Očnjak

Udruga za zaštitu životinja Đakovo

Udruga Boby Donji Miholjac

Snoopy

Papagalo

Zadarske šapice

Udruga za zaštitu životinja Zadar

Društvo za zaštitu životinja Mali Lošinj

Vau Vau

Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik

Šapama od srca Makarska

Udruga za zaštitu životinja SOS Šape Poreč

Bračke Šape

Anima Dvor

Šibenske šape

Dom za PET

Liburnijsko društvo za dobrobit životinja Lunjo i Maza

Feliks


POJEDINCI


Carla Belovari

Dunja Vejzovic Crnkovic

Ivan Dečak

Matea Frajsberger

Lana Jurčević

Antonio Krištofić

Slavko Sobin

Goran Višnjić

Maja Vučić

 


Video: afcroatia

Vezane vijesti
Ažurirano: 15.3.2024. 8:54:16

Create Account