Nakon 26 godina policija kazneno prijavila osumnjičene za napad na Banske dvore

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.12.2017. 12:05:19
Nakon 26 godina policija kazneno prijavila osumnjičene za napad na Banske dvore

Foto: arhiva

Dvadeset šest godina nakon raketiranja Banskih dvora policija je kazneno prijavila šestoricu pripadnika bivše JNA koje sumnjiči da su planirali, organizirali i izvršili napad na Banske dvore.


Policija za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ubojstvo u pokušaju visokih državnih predstavnika tereti tadašnjeg zapovjednika 5. zrakoplovnog korpusa general majora LJ. B.., načelnika u protuzračnoj obrani S. J., načelnika 105. lovačkog bombarderskog puka Đ. M., referenta u tadašnjem KOS-u ratnog zrakoplovstva Č. K. i dva pilota izvršitelja R. D. i D. L.


Nitko od njih nije dostupan hrvatskim vlastima. Prva petorica su državljani Republike Srbije, a šesti, pilot D. L. je hrvatski državljanin ali se, prema informacijama istražitelja, nalazi u Južnoafričkoj Republici gdje radi kao civilni pilot.


Istražitelji su ključne podatke dobili 2016. godine kada je od nekih osoba prekinut zid šutnje nakon čega su prikupljani dokazi i dokumentacija za utvrđivanje odgovornosti. U istrazi nisu sudjelovali predstavnici srpskih pravosudnih vlasti, objavilo je Ravnateljstvo policije na konferenciji za novinare.


Cilj napada 7. listipada 1991. bio je  destabilizirati Hrvatsku. U napadu je poginula jedna osoba, četiri osobe su ranjene i napravljena je šteta viša od 35 milijuna kuna. 


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 28.10.2019. 9:59:29

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account