Objavljen Javni poziv školama za za izvođenje eksperimentalnoga programa reforme

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.2.2018. 12:58:40
Objavljen Javni poziv školama za za izvođenje eksperimentalnoga programa reforme

Foto: screenshot MZO

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Javni poziv školama za podnošenje zahtjeva za izvođenje eksperimentalnoga programa "Škola za život", te ga predstavilo na današnjoj konferenciji za novinare."Posljednje je to poglavlje pripreme kurikularne reforme koja ulazi u škole na jesen", rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavivši da će povjerenstvo izabrati do 80 škola, među kojima do 50 osnovnih i 30 srednjih, koje će se u idućoj školskoj godini uključiti u eksperimentalnu provedbu programa.


Nastava će se provoditi u prvim i petim razredima osnovnih škola u svim predmetima, a u sedmim razredima u nastavi fizike, kemije i biologije. Također, provodit će se u prvim razredima gimnazija u svim predmetima, a u strukovnim četverogodišnjim školama u općeobrazovnim predmetima.


Namjera je obuhvatiti 3-5 posto osnovnih i srednjih škola uz ravnomjernu geografsku zastupljenost, tj. da se uključi najmanje po jedna škola u svakoj županiji koja ima određenu informatičku zrelost.


"Računamo da će na jesen u eksperimentalnoj fazi sudjelovati oko 1300 učitelja i oko 6000 učenika", kazala je ministrica.


Kurikularna reforma znači lakše torbe, rješavanje problema u svijetu tehnologije, te školu za život umjesto bubanja činjenica, istaknula je Divjak.


Cilj eksperimentalnog programa je provjera primjenjivosti novih kurikuluma i oblika metoda rada te novih nastavnih sredstava s obzirom na povećanje kompetencije učenika u rješavanju problema i povećanje zadovoljstva učenika u školi za motivacije njihovih učitelja i nastavnika, ističe se u projektu.


Za taj projekt osigurano je 150 milijuna kuna iz tri izvora – državnog proračuna, sredstava europskih socijalnih fondova i izravne pomoći Europske komisije.


Krajnji rok za podnošenje zahtijeva je 15. ožujka.


Vezane vijesti
Ažurirano: 8.11.2017. 21:33:41

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account