Oprez! Internetski prevaranti iskorištavaju strah od koronavirusa

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.3.2020. 10:39:39
Oprez! Internetski prevaranti iskorištavaju strah od koronavirusa

Foto: FaH/ Damir SENČAR

Policija je pozvala na oprez kod otvaranja e-pošte zbog tzv. phising kampanja u kojima internetski prevaranti, iskorištavajući strah od koronavirusa, kradu podatke s računala.



MUP je izvijestio da je od Nacionalnog CERT-a obaviješten o započetim "phishing kampanjama" koje pokušavaju iskoristiti epidemiju koronavirusa i e-mail porukama uvjeriti korisnika da pokrene maliciozni kod na svom računalu.


U jednoj od takvih kampanja napadači se predstavljaju kao Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i nude sadržaje poput upozorenja iz zdravstvenih centara, informacija o širenju virusa, savjeta stručnjaka za zaštitu od zaraze i analiza o utjecaju virusa na gospodarske sektore ili druga područja.


Uz to, nepoznati počinitelji putem elektroničke pošte šalju ponude o ulaganju u lijekove i cjepiva, a nude i proizvode za zaštitu te 'zanimljive' činjenice i snimke bolesti, kao i 'važne' izjave o 'izvoru' virusa u kojima se ističe ljudska odgovornost iz određenih zemalja, kažu u MUP-u.


"Kod ove kampanje naslov e-pošte je 'An important COVID-19 update for our community', a pošiljatelj se lažno prikazuje ovisno o primatelju (WHO@domena-na-koju-se-šalje). Privitak se distribuira pod imenom COVID-19.img", izvijestio je MUP na svojoj internetskoj stranici.


Analizom je utvrđeno da se preuzimanjem te datoteke na računalo s Windowsima sprema arhivirana zlonamjerna datoteka 'Chance.exe' koja pokreće 'loader' za trojanski konj 'Agent Tesla'. "Radi se o poznatoj vrsti trojanskog konja koji preuzima podatke iz računala i šalje ih napadaču", kažu u policiji.


Građane pozivaju na dodatan oprez kod otvaranja e-pošte, korištenje antivirusnnih i anti-malware alata, ali i da prijave bilo kakve zlonamjerne online aktivnosti vezane uz COVID-19.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 22.9.2022. 9:29:33

Create Account