Petstotinjak prvašića manje nego u 2017.

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.8.2018. 18:16:04
Petstotinjak prvašića manje nego u 2017.

Foto: ilustracija

Ove je godine u Hrvatskoj upisano petstotinjak prvašića manje nego prošle, a stotinjak škola od ukupno 2600 nije upisalo prve razrede, rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Naši podaci pokazuju da je u odnosu na prošlu godinu na razini Hrvatske petstotinjak prvašića manje, što nije iznenađenje jer znamo kakvi su nam demografski trendovi. Međutim, ove je godine zatvoreno samo šest područnih škola od njih 1100, rekla je Divjak odgovarajući na pitanja novinara uoči predstavljanja rezultata pilot projekta e-Škole. 


Kako je istaknula, ove godine prve razrede nije upisalo stotinjak od ukupno 2600 škola u Hrvatskoj. To znači da ćemo u suradnji s osnivačima raditi na tome da se promotre trendovi u određenoj sredini te da se donesu odluke je li za te učenike bolje da im se osigura prijevoz u veće škole, koje su redovito bolje opremljene ili je, kao primjerice na otocima, imperativ da se male škole očuvaju jer ostaju kao zameci razvoja i društvenog života, istaknula je ministrica. 


Kao dobar primjer istaknula je školu u Zlarinu koja prošle godine nije imala nijednog upisanog učenika, a ove godine ima sedam novih učenika te je, na poticaj same škole i roditelja, uvrštena u eksperimentalni program Škola za život. 


U nekim sredinama, dodala je Divjak, ako je u pitanju nekolicina učenika, treba procijeniti koliko se blizu nalazi matična škola te koliko je ona dobro opremeljena da bi se učenicima omogućili bolji uvjeti rada. 


Inače, broj prvašića smanjuje se iz godine u godinu. I prošle je godine u prve razrede osnovne škole upisano petstotinjak učenika manje nego prethodne, a 2016. godine upisano je čak 1375 učenika manje nego 2015. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 21.4.2020. 15:14:04

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account