Počela edukacija za uvođenje informatike kao obveznog predmeta

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.1.2018. 22:45:35
Počela edukacija za uvođenje informatike kao obveznog predmeta

Foto: screenshot

Sljedeće školske godine u sve osnovne škole uvodi se obvezna nastava informatike u 5. i 6. razredima. Iako su škole i do sada imale informatiku, ona se održavala kao izborna ili izvannastavna aktivnost. Velika je to promjena za škole i za oko 1300 učitelja informatike koji trebaju proći edukaciju o novom kurikulumu, javio je HRT u večerašnjem dnevniku.


U Tuhlju je počela edukacija informatičara, a u sklopu priprema za uvođenje informatike kao obveznog predmeta u 5. i 6. razrede osnovne škole. Pred učiteljima je izazov kako djeci približiti informatiku. Dok je pak školama izazov nabava računala, a to će, prema procjenama, ukupno iznositi čak 37 milijuna kuna. Isto tako, taj je predmet važan i učenicima. Na primjer, u Krapini tako njih čak 300-tinjak uz računala provodi praznike.  


"Učiteljima želimo pokazati koliko su važni u cijelom procesu reforme", rekla je Lidija Kralj, zadužena za eksperimentalnu fazu kurikularne reforme i uvođenje obvezne informatike u sklopu reforme. Obvezna informatika od iduće školske godine uvodi se u 5. i 6. razrede osnovnih škola, izborna informatika nastavlja se u 7. i 8. razredima, a nastavlja se informatika s istim statusom u gimnazijama i strukovnim školama, objasnila je Kralj.


Nastava informatike otišla je nadalje u sveobuhvatnoj kurikularnoj reformi, ističu u Ministarstvu. U srednjim školama pak nema promjena, gimnazijalci i učenici strukovnih škola informatiku će i dalje učiti jednu godinu, ali uz nove kurikule.HRT


Vezane vijesti
Ažurirano: 20.3.2018. 7:28:00

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account