Počela sezona motora: Ceste nisu piste – neka ostanu sigurne (video)

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.4.2020. 11:38:25
Počela sezona motora: Ceste nisu piste – neka ostanu sigurne (video)

Foto: Screenshot Youtube

Dolaskom proljeća i toplog vremena počela je sezona motora. Doduše bez propusnice se ne može dalje od svog grada, no mnogima je i to dovoljno da počne jurcanje, a njime i opasnosti, pa i nesreće.
Stoga je Zagrebačka policijska uprava u suradnji s jednim od najpoznatijih naših bajkera, pjevačem Sandijem Cenovim uputila upozorenje motoristima i mopedistima.


Unatoč trenutnoj situaciji u svezi epidemije virusom „COVID-19“ na prometnicama je uočen pojačani promet motocikala i mopeda. Povodom nadolazećih povoljnih vremenskih uvjeta, ovom prilikom policija podsjeća moopediste i motocikliste da se: kreću propisanim brzinama, odnosno da brzinu prilagode uvjetima na kolniku, upravljaju s položenim vozačkim ispitom i potrebnom položenom kategorijom, da upravljaju motociklima i mopedima koja su registrirani, odnosno  koja imaju važeću prometnu dozvolu i koji su tehnički ispravni bez ikakvih preinaka te da tijekom vožnje motociklima i mopedima obavezno koriste zaštitnu kacigu, pri čemu mislimo na vozače i putnike, kao i svu drugu opremu koja nije propisana, ali je korisna posebice ukoliko bi sudjelovali u prometnim nesrećama. Zaštitna oprema ublažava moguće ozljede, odnosno njihove posljedice. Tu u prvom redu mislimo na motociklističke jakne, hlače, kombinezone, rukavice, čizme, štitnike i drugo.


  Koristimo prigodu te posebno naglašavamo obveze i odgovornost roditelja mladih osoba koje koriste motocikle i mopede. U zaštiti mladih motorista i motociklista, prije same kupnje mopeda i motocikla poduzmite sve potrebne predradnje (polaganje vozačkog ispita, obavljanje tehničkog pregleda i registracije vozila, provjera tehničke ispravnosti vozila, kupnja zaštitne kacige i druge potrebne zaštitne opreme), kako bi oni bili što zaštićeniji i osposobljeniji za sigurno sudjelovanje u prometu. Ujedno sve što vrijedni za vozača, vrijedi i za putnika na motociklima i mopedima.

 

Čineći ove greške…..riskirate. Tko bi to želio?

 

- neprilagođena i nedopuštena brzina,

- nenošenje propisane i homologirane zaštitne kacige na glavi ili ih često koriste na nepropisan način,

- kretanje površinama koje nisu namijenjene za tu vrstu vozila,

- precjenjivanje vozačke sposobnosti i u isto vrijeme podcjenjivanje opasnosti u prometu,

- pretjecanje ili obilaženje kolone vozila po dijelu kolnika koji je namijenjen za kretanje vozila iz suprotnog smjera kada to prema prometnim znakovima nije dopušteno ili je rizično uzevši u obzir promet iz suprotnog smjera,

- vožnja s neupaljenim svjetlima na vozilima tijekom dana čime su, uzimajući u obzir ionako „manju siluetu samog vozila i vozača“ u odnosu na druga vozila, još manje uočljiviji u prometu za druge

- upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima te često izvođenje preinaka na vozilima,

- upravljanje prije stjecanja prava, odnosno bez položene određene kategorije,

- uklanjanje blokade na mopedima.

 

Vozači automobila, u odnosu na vozače motocikala i mopeda pripazite da im ne oduzmete prednost prolaska jer precjenjujete svoje vozačke sposobnosti, dok u isto vrijeme podcjenjujete opasnosti u prometu. Prilikom prestrojavanja, pretjecanja ili skretanja vozila, obratite pozornost na ovu kategoriju vozača, tako da vam se ne nađu u tzv. „mrtvom kutu“ bočnog ogledala. Vodite računa da su motocikli (a sve više i mopeda) vozila koja obzirom na omjer masa/snaga na kratkim dionicama mogu ostvariti relativno jako velika ubrzanja.


Video: MUP TV

Vezane vijesti
Ažurirano: 8.9.2020. 10:58:43

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account