Policija nikada nije deportirala dijete bez pratnje

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.2.2018. 22:19:01
Policija nikada nije deportirala dijete bez pratnje

Foto: screenshot

Ravnatelj policije Nikola Milina uputio je pismo pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović u kojem stoji da je devetogodišnji Afganistanac, o kojemu je dostavila dokumentaciju, bio u pratnji oca te da "policija nikada nije deportirala dijete bez pratnje" već je "postupila uvažavajući sve zakonske odredbe koje su u tom slučaju primjenjive".


Milina u pismu navodi da je nakon što je pučka pravobraniteljica dostavila dokumentaciju iz koje je utvrđen identitet državljanina Afganistana, rođenog 2008. utvrđeno da je dijete bilo u pratnji oca (rođenog 1986.) kada im je policijska postaja Tovarnik 13. travnja 2017. "izdala rješenje o povratku".


"Sukladno dostavljenoj informaciji potpuno je jasno da policija nikada nije deportirala dijete bez pratnje. Izdavanje Rješenja o povratku potpuno je zakonita mjera i ne može biti sinonim protjerivanju koji je potpuno druga mjera postupka povratka sukladno Zakonu o strancima", stoji u pismu.


Milina je u pismu u detalje pojasnio postupak povratka afganistanske obitelji. Među ostalim ističe da su tijekom postupanja ispunjeni "propisani obrasci o osobnim podacima te su sa svima obavljeni razgovori na engleskom jeziku i uz pomoć tehničkih pomagala. Uzeta su u obzir i zapažanja dobivena tijekom promatranja njihovog ponašanja te pravilo da se prilikom postupka povratka mora očuvati jedinstvo članova iste obitelji, kao i pravilo da pratitelj može biti osoba koja je na temelju običaja odgovorna za brigu o maloljetniku.


Zbog svega navedenog, a na temelju ovlasti individualne procjene u skladu s načelom razmjernosti iz članka 101. stavka 4. Zakona o strancima koja je sasvim moguća kod maloljetnika starih 9, 12 i 16 godina, policijski službenici su odlučili da je u konkretnom slučaju opravdano, svrsishodno i u interesu maloljetnika da im se izdaju rješenja o povratku te da ostanu zajedno s članovima svoje obitelji i ostalim sunarodnjacima s kojima su i došli u Republiku Hrvatsku. 


Policijski službenici su tijekom cijelog postupanja vodili posebnu brigu o maloljetnicima te bi, u slučaju bilo kakve potrebe, poduzeli sve mjere njihove zaštite", stoji u pismu.


"Da ste kojim slučajem, a prije iznošenja u javnost, konkretnije podatke dostavili nama, bili bismo u mogućnosti ranije Vam odgovoriti. Na taj bi se način izbjegla šteta koja je nastala po ugled Ministarstva unutarnjih poslova i hrvatske policije, a ujedno bismo izbjegli medijske polemike koje s naše strane nismo poticali", zaključio je ravnatelj policije.


Podsjetio je i da se hrvatska policija "u svakom trenutku i bez prestanka nosi s izazovom zaštite državne granice i sprječavanja ilegalnih migracija" te da joj je za ugled važna i poruka da štiti nacionalne interese i provodi sve nacionalne i europske pozitivne pravne propise.


Vezane vijesti
Ažurirano: 10.4.2020. 18:07:00

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account