Ponovo gotovo stotinu oboljelih, Zagreb i nadalje najzaraženiji

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.7.2020. 15:09:22
Ponovo gotovo stotinu oboljelih, Zagreb i nadalje najzaraženiji

Foto: screenshot

U Hrvatskoj je potvrđeno 98 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa je u ovom trenutku broj aktivnih slučajeva 1192,  izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite."Danas je 144. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj i u protekla 24 sata zabilježeno je novih 98 slučajeva, pa je broj trenutačno oboljelih, aktivnih slučajeva 1192, što je za dva više nego jučer", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije.


Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih je 4137, od kojih se do sada oporavilo 2825, što je 68,3 posto.  


Ukupno je testirano 100.851 uzoraka, samo u 24 sata njih 1437. Postotak pozitivnih nalaza je 4,1 posto. 


Hospitaliziranih pacijenata je 137 osoba, od kojih je sedam na respiratoru. Od jučer je jedna osoba više na respiratoru u Zagrebu. Umrlih nema te je ukupan broj i nadalje 120. 


Prosječna dob bolesnika je 47,16 godine. 


U protekla 24 sata iz bolnice otpušteno 14 više osoba, što daje broj od 994, a oporavljenih kod kuće je ukupno 1871, što je 76 više u odnosu na jučer.


U zdravstvenom sustavu je 87 aktivnih slučajeva, pet više nego jučer, a u samoizolaciji je 431 zdravstvenih djelatnika, 46 manje od jučer. 


Zagreb i nadalje najzaraženiji


U Zagrebu su 23 novooboljele osobe od koronavirusa, a 100 njihovih bliskih kontakata dobilo je mjeru samoizolacije, izvijestio je u petak zagrebački Stožer civilne zaštite. 


"Negativni trend je i dalje sličan, a ono što je važno napomenuti je pojačana aktivnost kroz domove zdravlja - 199 korisnika je bilo u Covid ambulantama, od toga je samoizolacija određena u četiri slučaja i broj upućenih na testiranje je 47", izjavio je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč na konferenciji za novinare.


Važnim je napomenuo da je na 'drive in' punktovima uzeto 118 uzoraka koji su proslijeđeni u Nastavni zavod za javno zdravstvo na dijagnostiku. 


Pročelnik Jeleč istaknuo je da sustav funkcionira otežano s obzirom na epidemiološku situaciju, ali je funkcionalan i odrađuje ono što je nužno. Naglasio je i da je bolnički sustav također pod opterećenjem.  


Voditeljica Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Vanja Tešić rekla je da su tijekom jučerašnjeg dana proveli 397 testiranja na koronavirus te da su 23 osobe novooboljele, a 100 osoba kao njihovi bliski kontakti dobilo je mjeru samoizolacije. 


"Od 23 novooboljele osobe 15 su kontakti Covid pozitivnih pacijenata, šest imaju negativnu epidemiološku anamnezu, a za dvije osobe izloženost bismo mogli povezati sa boravkom u noćnim klubovima", izjavila je Tešić. 


U Zagrebu je aktivno 380 slučajeva Covid pozitivnih.   


(Hina) 

Na krati su brojevi trenutno oboljelih osoba po županijama u Hrvatskoj i susjednim zemljama.Vezane vijesti
Ažurirano: 18.4.2021. 14:04:20

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account