Sokač predstavio svoja vina u Zagrebu

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 6.6.2020. 12:16:12
Sokač predstavio svoja vina u Zagrebu

Foto: Marko Čolić

Ivan Sokač iz Strmca kod Stubičkih Toplica predstavio je svoja vina u prostorijama HKD Napredak u Zagrebu.Ivan Sokač iz Strmca kod Stubičkih Toplica mali je proizvođač vina, s ukupno 8000 loza, sa sedam sorata, te s godišnjom proizvodnjom od   12.000 litara. Glavni vinogradi nalaze se na poziciji Rebar, gdje su i klet te manja kušaonica, a Sokačevo trsje je i na Krču i Potkrču na nadmorskoj visini od 200 do 250 metara. Sokač je predstavio svoja vina na tribini u prostorijama HKD Napredak u središtu Zagreba u čemu mu je pomogao sommellier Tomislav Jakopović.

Kao i mnogim drugima koji su ušli u svijet vina  i Sokaču to nije  glavno zanimanje.
On je elektroničar, vlasnik tvrtke Elektron pa zato u vinogradu i podrumu ne čini ništa sam . Savjetnik   mu je enolog Krešimir Hren iz  konzultantske kuće Enoexpert u kojoj je i enolog Miodrag Hruškar.  Zahvaljujući toj suradnji  postigao je vrhunsku kvalitetu vina.  Prinos po trsu je do 1,5 kg,  berba je ručna, maceracije bijelih sorata je i do  osam sati u preši a vinu daje dovoljno vremena da dozori prije nego što će ga  pustiti na tržište.


Kušalo se deset vina i sva su dobro ocenjena od 15 odabranih "vinskih" novinarki i novinara. Počelo se s graševinom iz 2017.  slijedila su dva rajnska rizlinga 2015. i 2017., pa sauvignoni  2019. i  2017. sa po 14% alkohola tako usklađenog  da alkohol ne prevladava, ponuđena su i dva muškata žuta iz 2019. I 2017. i mješavina, Cuveea od zweigelta, frankovke cabernet sauvignona i merlota. Ipak za većinu najbolja ocjena pripala je  izboru bobica graševine iz 2017.


Na prijedlog doajena novinarstva o vinu Željka Suhadolnika kušalo se i  graševinu iz 2016. inače šampiona na GASTU u Splitu 2018. sa 89 osvojenih bodova  Osim šampionske titule u Splitu, Sokačeva vina dobila su više od stotinu priznanja počevši od lokalnih izložbi u Bedekovčini i Zelini preko Kutjeva,  do dvije najnovije zlatne  medalje za graševinu i muškat žuti prošle godine u ljeto na  međunarodnom festivalu sa stotinu vinara i 500 uzoraka u Gornjoj Radgoni.
Vezane vijesti
Ažurirano: 8.12.2020. 16:11:02

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account