Sokač predstavio svoja vina u Zagrebu

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 6.6.2020. 12:16:12
Sokač predstavio svoja vina u Zagrebu

Foto: Marko Čolić

Ivan Sokač iz Strmca kod Stubičkih Toplica predstavio je svoja vina u prostorijama HKD Napredak u Zagrebu.Ivan Sokač iz Strmca kod Stubičkih Toplica mali je proizvođač vina, s ukupno 8000 loza, sa sedam sorata, te s godišnjom proizvodnjom od   12.000 litara. Glavni vinogradi nalaze se na poziciji Rebar, gdje su i klet te manja kušaonica, a Sokačevo trsje je i na Krču i Potkrču na nadmorskoj visini od 200 do 250 metara. Sokač je predstavio svoja vina na tribini u prostorijama HKD Napredak u središtu Zagreba u čemu mu je pomogao sommellier Tomislav Jakopović.

Kao i mnogim drugima koji su ušli u svijet vina  i Sokaču to nije  glavno zanimanje.
On je elektroničar, vlasnik tvrtke Elektron pa zato u vinogradu i podrumu ne čini ništa sam . Savjetnik   mu je enolog Krešimir Hren iz  konzultantske kuće Enoexpert u kojoj je i enolog Miodrag Hruškar.  Zahvaljujući toj suradnji  postigao je vrhunsku kvalitetu vina.  Prinos po trsu je do 1,5 kg,  berba je ručna, maceracije bijelih sorata je i do  osam sati u preši a vinu daje dovoljno vremena da dozori prije nego što će ga  pustiti na tržište.


Kušalo se deset vina i sva su dobro ocenjena od 15 odabranih "vinskih" novinarki i novinara. Počelo se s graševinom iz 2017.  slijedila su dva rajnska rizlinga 2015. i 2017., pa sauvignoni  2019. i  2017. sa po 14% alkohola tako usklađenog  da alkohol ne prevladava, ponuđena su i dva muškata žuta iz 2019. I 2017. i mješavina, Cuveea od zweigelta, frankovke cabernet sauvignona i merlota. Ipak za većinu najbolja ocjena pripala je  izboru bobica graševine iz 2017.


Na prijedlog doajena novinarstva o vinu Željka Suhadolnika kušalo se i  graševinu iz 2016. inače šampiona na GASTU u Splitu 2018. sa 89 osvojenih bodova  Osim šampionske titule u Splitu, Sokačeva vina dobila su više od stotinu priznanja počevši od lokalnih izložbi u Bedekovčini i Zelini preko Kutjeva,  do dvije najnovije zlatne  medalje za graševinu i muškat žuti prošle godine u ljeto na  međunarodnom festivalu sa stotinu vinara i 500 uzoraka u Gornjoj Radgoni.
Vezane vijesti
Ažurirano: 4.7.2020. 17:29:15

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account