UHPA o Hrvatskoj turističkoj kartici - Izjava predsjednika Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislava Faina

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.5.2020. 13:44:32
UHPA o Hrvatskoj turističkoj kartici   - Izjava predsjednika Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislava Faina

Foto: Plakat

Hrvatska turistička kartica projekt  je počela pripremati prije 3 i pol godine ali će njegova  primjena, nažalost, započeti u najgore moguće vrijeme. Svakako smatram da je tzv. Cro kartica dobar projekt koji treba razvijati i od kojeg će hrvatski turizam tek u budućnosti imati veće koristi.  UHPA- pozdravlja taj projekt iako smo svjesni da u ovoj godini, kada nas je poharala pandemija Covid-19, ne možemo očekivati da će velik broj poslodavaca svojim zaposlenicima uplaćivati sredstva na karticu, koja mogu iskoristiti u turističke svrhe. Doduše veseli me i sama pomisao da postoje poslodavci koji će uz redovna primanja svojim zaposlenicima imati financijsku snagu uplatiti do 2.500 kn na Cro karticu. 


Još u veljači  nam  Ministarstvo turizma predstavilo Cro karticu i kao moguće korisnike navelo je kategorije smještaja i djelatnost pripreme i usluživanja hrane i pića. Naravno da nama to nije bilo prihvatljivo i da smo odmah zauzeli stav da bi turističke agencije trebale biti uključene u projekt. Nakon sastanka smo Ministarstvu turizma poslali dopis u kojem smo im još jednom naveli sve razloge zašto bi se trebalo omogućiti plaćanje Cro karticom i u turističkim agencijama. Jedan od najvećih argumenata su privatni iznajmljivači s kojima naše članice imaju intenzivnu suradnju. Kao što znamo, velika većina privatnih iznajmljivača nema POS uređaj, što jest tehnički uvjet sudjelovanja u projektu. To znači da i sami privatni iznajmljivači ne mogu sudjelovati u projektu ako nisu uključene turističke agencije. Isto tako svi oni kojima bi poslodavac uplatio sredstva na Cro karticu, ne bi mogli koristiti usluge privatnih iznajmljivača, što privatne iznajmljivače dovodi u podređen položaj.  


U posljednih mjesec dana smo s Ministarstvom turizma održali nekoliko sastanaka na tu temu i smatramo da su naši argumenti uvaženi, obzirom na izjave ministra Cappellija u pojedinim medijima gdje spominje kako će turističke agencije biti uvrštene u projekt Hrvatske turističke kartice. Vezane vijesti
Ažurirano: 13.5.2021. 14:57:30

Jeste li se već cijepili protiv covida 19?

Da, prvi put
Da, drugi put
Cijepljen sam već više puta
Ja sam prirodno cijepljen/a
Nisam, ali ću uskoro
Ne želim se cijepiti
S društvom se svakim vikendom pošteno nacijepim
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account