Usvojen Plan uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv covid-19

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.12.2020. 14:26:51
Usvojen Plan uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv covid-19

Foto: Pixabay

Planom uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv bolesti covid-19 u Hrvatskoj, koji je u srijedu usvojila Vlada, želi se smanjiti smrtnost i osigurati bolje zdravlje građanima, te očuvati funkcioniranje društva i smanjiti zdravstveno-socijalne i ekonomske razlike.



Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je, obrazlažući razloge donošenja Plana, da se kroz povijest medicine cijepljenje pokazalo kao najefikasnija javno-zdravstvena mjera koja je samostalno najviše pridonijela  produljenju života stanovništva, spasila više života od bilo kojeg drugog medicinskog postupka te naglasio da će u suzbijanju epidemije covida-19 uloga cijepljenja biti nezamjenjiva.


"Dostupno, sigurno i učinkovito cjepivo imat će središnju ulogu u spašavanju života, zaštiti zdravstvenog sustava, ubrzavanju gospodarskih aktivnosti i  normalizaciji funkcioniranja sustava obrazovanja i socijalne interakcije među ljudima", rekao je Beroš.


Planom se strateški želi postići maksimalna dostupnost cjepiva svim skupinama stanovništva, a svrha mu je koordinirano i kontrolirano provesti cijepljenje protiv covid-19 sigurnim i učinkovitim cjepivima nakon što ih je službeno odobrila Europska agencija za lijekove, istaknuo je ministar zdravstva.


Konačni cilj plana je osigurati najbolji mogući odgovor na izazove pandemije, dodao je. "Cilj nije samo smanjenje smrtnosti i ozbiljnih bolesti uzrokovanih bolesti covid-19 nego i očuvanje funkcioniranja društva, smanjenje zdravstveno-socijalnih i ekonomskih razlika te bolje zdravlje i veća dobrobiti svih građana Republike Hrvatske", naglasio je.


Prema planu cijepljenja, prvi će cjepivo dobiti oni kojima je to najpotrebnije - korisnici domova za starije i nemoćne, radnici u sustavu socijalne skrbi te zdravstveni radnici koji su najizloženiji virusu, a nakon toga i ostali građani - od najstarijih i najrizičnijih do najmlađih.


Hrvatska će s cijepljenjem započeti 27. prosinca, do sada je naručeno 5,9 milijuna doza cjepiva koje se dobiva u dvije doze. Ono će biti besplatno te je novac osiguran u proračunu, a cijepljenje je na dobrovoljnoj snovi.


Bit će provedena i kampanja kojom će se ljude pozivati da se cijepe, a članovi Vlade već su danas nosili i bedž s porukom - "Misli na druge, cijepi se!".


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 22.9.2022. 9:29:33

Create Account