Vincekovo pri Pureku

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 26.1.2020. 21:37:15
Vincekovo pri Pureku

Foto: Marko Čolić

Dan Svetoga Vinka, Vinkovo, 22. siječnja je dan kada počinju radovi u vinogradu.   Vinograd se blagoslovi a onda se izbere nekoliko trsova s kojih se  odrežu tri grančice s tri pupa koje se kasnije odnose u kuću na toplo i stavljaju u pehar s vodom. Kada grančice potjeraju, nagađa se kakva bi mogla biti godina.  Kod obitelji Puhelek Purek u Svetom Ivanu Zelini okupili su se brojni  gosti.  Kobasice i druga jela zalijevalo se  Kraljevinom. Kušalo se i lovački kulaš. U Zelini su  vinari braća Jarec, Stjepan Puhelek Purek  i lovci  pa je među gostima bilo i dosta lovaca a nekadašnji novinar HRT-a Kolak došao je i u lovačkoj odori. Bilo je živo i veslo tako da niska temperatura nije utjecala na ugodnu atmosferu.

Vinarija Puhelek Purek u srcu Prigorja, njeguje tradiciju uzgoja autohtonih sorata spajajući stoljetno iskustvo vinarenja s novim pristupima i idejama.   Na 3 hektara vinograda posebna pažnja pridaje se kraljici Prigorja Kraljevini.

   Od te autohtone sorte nastaje  klasičnom metodom vrenja u boci exstra brut pjenušac Kraljica. 

To je prvi pjenušac proizveden od autohtone sorte Kraljevine. Bazno vino za proizvodnju pjenušca dobiveno je od grožđa s najboljih položaja. Kraljevina je vrlo pogodna za proizvodnju laganih i nježnih pjenušavih vina zbog malih alkohola i visokih kiselina.

Odrastanje u vinogradarskoj obitelji, te ljubav prema vinu, ali i vinogradu, potaklo je najprije stariju sestru Natašu, a onda i mlađu Ivanu da upišu Agronomski fakultet kojeg su završile. Nataša sada radi u Ministarstvu poljprivrede a  dr sci Ivana  u Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Nataša je 2002. godine ponijela tituli prve hrvatske vinske kraljice. Osam godina nakon nje i Ivana je okrunjena pa obitelj Puhelek ima dvije vinske kraljice. Vezane vijesti
Ažurirano: 26.1.2020. 21:42:23

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account