„Zelene staze Dunava i Drave“

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 28.9.2020. 8:53:56
„Zelene staze Dunava i Drave“

Foto: PR

Na studijskom putovanju bilo je deset predstavnika turoperatorskih agencija i deset predstavnika medija koji su posjetili općinu Erdut i grad Belišće. U četverodnevnom putovanju  u sklopu EU projekta „Zelene staze Dunava i Drave“ posjećeno je  devetnaest lokacija koje su obuhvaćene projektom.



Počelo je u  Erdutu i u Dalju. Posjet tradicijskoj etno kući u naselju Bijelo Brdo u Erdutu koja predočava  način života slavonskog seljaka u 19. i na početku 20. stoljeća, pravoslavnoj crkvi Sv. Dimitrija, Patrijaršijskom dvoru, Kulturno-znanstvenom centru Milutin Milanković, dvoracu Adamović-Čeh, manastiru Uspenja presvete Bogorodice, Svetištu Gospe od utočišta u Aljmašu i  Vinariji Erdutski vinogradi. 


 Drugog dana putovanja  eno-gastro uživanja. Išlo se u  vinarije Antunović, Magistra i Brzica i na ekološko-edukativnu stazu Porić u sklopu biatlona na području općine Erdut. Izgradnja te staze sufinancirana je sredstvima EU.    Okrijepa je bila na turističkom posjedu Stari Dud  i na kraju državno natjecanje u kuhanju Čobanca u Belišću. Na tom tradicionalnom događanju u sklopu Belišćanskih zlatnih jeseni sudjelovalo 30-tak majstora kotlića. Pobjedio je Damir Đakovac iz Lovačkog društva Vepar Belišće. Sudačku komisiju činili su profesori kulinarstva Jelica Černi, Vladmir Jelić i Stevo Bijelić.


Organiziran je i posjet muzeju  Belišće, palači Gutmann, gradskoj kavani u Belišću, novoizgrađenom hostelu Belišće , ekološko-edukativnoj staze Bistrinci i reviji narodnih nošnji.. Izgradnja hostela i staze Bistrinci također je sufinancirana  sredstvima EU u sklopu projekta „Zelene staze Dunava i Drave“.


Tijekom posljednjeg dana putovanja novinari i predstavnici turističkih agencija posjetili su novi hostel Belišće čija je izgradnja također sufinancirana sredstvima EU .


„Zelene staze Dunava i Drave“ projekt je sufinanciran iz poziva Promicanje održivog razvoja prirodne baštine, u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Nositelj projekta je općina Erdut s partnerima gradom Belišćem, Javnom ustanovom Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Osječko-baranjske županije, Javnom ustanovom Županijskom razvojnom agencijom Osječko-baranjske županije, TZ općine Erdut, kajak kanu klubom Aljmaš i TZ grada Belišća. Svrha projekta vrijednog više od 17,2 milijuna kuna je stvoriti mogućnosti za turistički razvoj temeljen na prirodnoj baštini i razvijanju  svijesti o važnosti očuvanja bioraznolikosti kroz promociju zaštićenog krajobraza Erdut, Regionalnog parka Mura-Drava i ekološke mreže Natura 2000.


Uređenjem ekološko-edukativne staze Porić povezuju  se  turistička odredišta u općini Erdut, Aljmaš te erdutska obala Dunava, te  se korištenjem prirodnih i kulturnih posebnosti stvaraju pretpostavke za razvoj posebnih vidova ponajprije održivog turizma.


Uređenjem ekološko-edukacijske staze Bistrinci povezuje se novootvoreni Centar za posjetitelje s hostelom sa suvenirnicom i prezentacijskom dvoranom i s kajak kanu klubom Belišće s vodenicom koja će biti na odmorištu Drave u Bistrincima.


Te dvije ekološko-edukacijske staze povezat će se Dunavom i Dravom, te predstavljaju integraciju odredišta prirodne baštine i poticaj za razvoj turizma kao gospodarske djelatnosti na projektnom području, te povezivanje svih relevantnih dionika lokalnog gospodarstva i održivog razvoja.


Povezivanjem ekološko-edukativne staze Porić i Bistrinci povezuju se  turistički  Erdut i Belišće i dvije velike rijeke Dunav i Drava.

Tako se projektom stvaraju pretpostavke za razvoj  aktivnog turizma kroz izgradnju pješačkih staza i drugih rekreativnih sadržaja koji omogućuju bavljenje grupnim i individualnim aktivnostima na otvorenom kao što su biciklizam, pješačenje, vožnja kajakom, kanuom, promatranje ptica, sportski ribolov i jahanje.


Vezane vijesti
Ažurirano: 20.3.2024. 8:28:55

Create Account