"Zemljane staze" žele hrvatske gradove bez pesticida (video)

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.6.2020. 21:56:52
"Zemljane staze" žele hrvatske gradove bez pesticida (video)

Foto: Primus Art / Darko Višak

I je ove godine udruga Zemljane staze gradonačelnicima hrvatskih gradova poslalao pozivnicu za pristup Europskoj Mreži Gradova Bez Pesticida.


Svjesnost o važnosti  očuvanja zdravlja nikad nije bila veća.

Udruga Zemljane staze projektom "Gradovi Bez Pesticida", koji provodi u suradnji s organizacijom za borbu protiv pesticida PAN Europe, podiže svjesnost građana o opasnostima od pesticida. Kampanja je usmjerena na jedinice lokalne samouprave koje se potpisivanjem Prisege obvezuju izbaciti pesticide iz upotrebe na javnim mjestima te tako doprinose poboljšanju zdravlja građana i očuvanju okoliša.

"Stoga smo e-mail kampanjom pozvali gradonačelnike hrvatskih gradova da naprave korak više za očuvanje zdravlja svojih građana, osobito najugroženijih skupina - djece i trudnica", kaže predsjednica udruge Natalija Svrtan.

Potpisivanjem Prisege gradovi se odlučuju za zdraviji i kvalitetniji način održavanja zelenih površina na javnim mjestima, bez upotrebe pesticida, mehaničkim i biološkim metodama kontrole tzv. štetnika. Na taj je način eliminirana opasnost od štetnog utjecaja pesticida izravnim  kontaktom ili zanošenjem vjetrom, smanjuje se zagađenje tla te otpadnih i podzemnih voda, a doprinosi se povećanju bioraznolikosti i zaštiti pčela i drugih oprašivača. Izbacivanje pesticida iz upotrebe usklađeno je s postojećom  Strategijom EU-a za bioraznolikost do 2030. godine.

Podsjećamo da su posljedice upotrebe pesticida na ljudski organizam brojne i višestruke. Pesticidi su kancerogeni, uzrokuju Non-Hodgkin limfom, utječu na reproduktivno zdravlje, uzrokuju bolove u trbuhu, hormonalne poremećaje, pretilost, dijabetes, alergije, neurološke probleme, agitiranost, astmu, Parkinsonovu bolest, te brojne druge bolesti i poremećaje, naglašavaju u udruzi.

"Nadamo se da će hrvatski gradonačelnici uvidjeti važnost zaštite zdravlja ljudi i okoliša te da će ovim korisnim marketinškim potezom doprinijeti razvoju svog grada, kao što su to do sada u Hrvatskoj učinili gradovi Zagreb i Ozalj", zaključila je Natalija Svrtan. Osim članstva u Europskoj Mreži Gradova Bez Pesticida, gradovi dobivaju pristup informativnim i edukativnim materijalima te sudjeluju u razmjeni znanja i iskustava s drugim gradovima u Mreži, na godišnjim sastancima, kao i u online događanjima.


Vezane vijesti
Ažurirano: 28.6.2020. 11:16:13

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account