"Zemljane staze" žele hrvatske gradove bez pesticida (video)

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.6.2020. 21:56:52
"Zemljane staze" žele hrvatske gradove bez pesticida (video)

Foto: Primus Art / Darko Višak

I je ove godine udruga Zemljane staze gradonačelnicima hrvatskih gradova poslalao pozivnicu za pristup Europskoj Mreži Gradova Bez Pesticida.


Svjesnost o važnosti  očuvanja zdravlja nikad nije bila veća.

Udruga Zemljane staze projektom "Gradovi Bez Pesticida", koji provodi u suradnji s organizacijom za borbu protiv pesticida PAN Europe, podiže svjesnost građana o opasnostima od pesticida. Kampanja je usmjerena na jedinice lokalne samouprave koje se potpisivanjem Prisege obvezuju izbaciti pesticide iz upotrebe na javnim mjestima te tako doprinose poboljšanju zdravlja građana i očuvanju okoliša.

"Stoga smo e-mail kampanjom pozvali gradonačelnike hrvatskih gradova da naprave korak više za očuvanje zdravlja svojih građana, osobito najugroženijih skupina - djece i trudnica", kaže predsjednica udruge Natalija Svrtan.

Potpisivanjem Prisege gradovi se odlučuju za zdraviji i kvalitetniji način održavanja zelenih površina na javnim mjestima, bez upotrebe pesticida, mehaničkim i biološkim metodama kontrole tzv. štetnika. Na taj je način eliminirana opasnost od štetnog utjecaja pesticida izravnim  kontaktom ili zanošenjem vjetrom, smanjuje se zagađenje tla te otpadnih i podzemnih voda, a doprinosi se povećanju bioraznolikosti i zaštiti pčela i drugih oprašivača. Izbacivanje pesticida iz upotrebe usklađeno je s postojećom  Strategijom EU-a za bioraznolikost do 2030. godine.

Podsjećamo da su posljedice upotrebe pesticida na ljudski organizam brojne i višestruke. Pesticidi su kancerogeni, uzrokuju Non-Hodgkin limfom, utječu na reproduktivno zdravlje, uzrokuju bolove u trbuhu, hormonalne poremećaje, pretilost, dijabetes, alergije, neurološke probleme, agitiranost, astmu, Parkinsonovu bolest, te brojne druge bolesti i poremećaje, naglašavaju u udruzi.

"Nadamo se da će hrvatski gradonačelnici uvidjeti važnost zaštite zdravlja ljudi i okoliša te da će ovim korisnim marketinškim potezom doprinijeti razvoju svog grada, kao što su to do sada u Hrvatskoj učinili gradovi Zagreb i Ozalj", zaključila je Natalija Svrtan. Osim članstva u Europskoj Mreži Gradova Bez Pesticida, gradovi dobivaju pristup informativnim i edukativnim materijalima te sudjeluju u razmjeni znanja i iskustava s drugim gradovima u Mreži, na godišnjim sastancima, kao i u online događanjima.


Vezane vijesti
Ažurirano: 13.7.2023. 11:47:14

Create Account