EK potiče banke da lakše kreditiraju kućanstva i gospodarstvo

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 29.4.2020. 12:05:13
EK potiče banke da lakše kreditiraju kućanstva i gospodarstvo

Foto: Europska komisija

Europska komisija objavila je u utorak paket mjera za lakše kreditiranje kućanstava i gospodarstva kako bi im se pomoglo da se lakše suoče s ekonomskim posljedicama pandemije koronavirusa.



"Bankarski sektor može itekako pomoći u ublažavanju štete po gospodarstvo. Kako banke ne bi morale zaustaviti dotok gotova novca te kako bi građani i poduzeća mogli od njih dobiti potrebna financijska sredstva, iskoristili smo svu fleksibilnost ugrađenu u bankarske propise EU-a i predložili ciljane zakonodavne izmjene", izjavio je Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Komisije nadležan za euro.


Paket uključuje ciljane „brze izmjene” bankarskih propisa EU-a.


Europska unija je nakon financijske krize donijela propise kojima je povećana otpornost banaka i njihova pripremljenost da se suoče sa udarima na gospodarstvo.  Ti propisi, između ostaloga, predviđaju da banke i njihova nadzorna tijela tijekom gospodarskih kriza mogu postupati na fleksibilan, ali odgovoran način kako bi mogli podupirati građane i poduzeća, prvenstveno male i srednje poduzetnike. 


Sada se s prijedlogom uredbe uvode i određene ciljane izmjene kojima se maksimalno povećava sposobnost banaka da daju kredite i apsorbiraju gubitke povezane s koronavirusom


U interpretativnoj komunikaciji, Komisija potiče banke i nadzorna tijela da iskoriste fleksibilnost u računovodstvenom odnosno bonitetnom okviru EU-a.


Komisija predlaže i skraćivanje roka za primjenu određenih dogovorenih mjera kojima se banke potiču na financiranje zaposlenih osoba, malih i srednjih poduzeća i infrastrukturnih projekata.


(Hina) 


Create Account